Odgovorno s hrano

EKO-PAKET 2015/2016

Dodano: 2015-10-02 14:32:42
V ekovrtcih in ekošolah bodo letos v projektu Eko-paket ustvarjali oblačila, obutev in modne dodatne ter druge dekorativne in praktične izdelke iz odpadne embalaže Tetra Pak.

Brdo pri Kranju, Mengeš, 30. september 2015 – S tradicionalno predstavitvijo projekta na konferenci koordinatorjev programa Ekošola se je začel letošnji, že deseti projekt Eko-paket, namenjen kreativnemu ustvarjanju iz odpadne embalaže Tetra Pak. – Otroci v ekovrtcih in ekošolah bodo ustvarjali oblačila, obutev in modne dodatke ter druge dekorativne in praktične izdelke. – V Sloveniji s pravilnim ločevanjem odpadne embalaže Tetra Pak dosegamo 35-odstotni delež, najbolj uspešni v Evropi pa celo 80-odstotnega.

 Eko-paket je eden najstarejših projektov v programu Ekošola, letos ga organizirajo deseto leto zapovrstjo. Glavni cilj projekta je ozaveščanje mladih, njihovih učiteljev, profesorjev, mentorjev, pa tudi staršev, da odpadno embalažo Tetra Pak (ali KEMS – kartonsko embalažo za mleko in sokove) odlagamo v rumeni zabojnik ali rumeno vrečko za odpadno embalažo. Vzporedni del projekta pa je namenjen domiselnemu ustvarjanju praktičnih in dekorativnih predmetov iz te vrste odpadne embalaže, letos so to oblačila, obutev in modni dodatki. Najboljše bodo predstavili na zaključnem dogodku na sejmu Altermed v Celju marca prihodnje leto. Učenci višjih razredov in srednješolci pa so vabljeni, da predvsem raziskujejo, iz česa je izdelana embalaža Tetra Pak in kaj nastane po njeni predelavi.

 Več kot 75 % odpadne embalaže Tetra Pak je namreč sestavljeno iz kartona, zato po recikliranju nastane največ surovine za nove izdelke, ki omogoča izdelavo papirnatih robčkov in brisač, toaletnega papirja, kartonske embalaže za jajca, tulce, pisarniški papir in podobne izdelke. Pobudnik projekta Eko-paket v Sloveniji je podjetje Tetra Pak, organizirajo pa ga s sodelovanjem programa Ekošola in mrežo Eko-Iniciativa. Lani so prejeli kar 200 predlogov kreativnih izdelkov.

Predelava odpadne embalaže Tetra Pak v Sloveniji in po svetu
Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650.000 ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 % odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 35 %, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« se ta delež povečuje.

Pomembno je, da izpraznjeno embalažo Tetra Pak stisnemo, saj tako zavzame v kuhinji, šolah in vrtcih ter zabojniku na ekološkem otoku do 20-krat manj prostora. S tem zmanjšamo število odvozov. Prav tako je pomembno, da v zabojnike odlagamo popolnoma izpraznjeno embalažo, saj umazana ali neizpraznjena embalaža otežuje nadaljnjo reciklažo.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL