Odgovorno s hrano

NAGRADNI NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO FOTOGRAFIJO IN RISBO NA TEMO VODE

Dodano: 2015-12-11 12:14:45
Na natečaju je s fotografijami in risbami na temo vode sodelovalo 52 šol oziroma 764 učencev iz cele Slovenije.

V četrtek, 10. decembra 2015 se je v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana potekala zaključna slovesnost natečaja 'Voda je zaklad'. Natečaj so − združeni pod razstavnim projektom VODA Mestnega muzeja Ljubljana − organizirali Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, program Ekošola ter Muzej in galerije mesta Ljubljane. Na natečaju je s fotografijami in risbami na temo vode sodelovalo 52 ustanov oziroma 764 otrok, učencev in dijakov iz vse Slovenije. Nagrade (letalska karta za Nizozemsko, otroško kolo, potovanje z ladjico ter druge) sta nagrajenim udeležencem podelila direktor MGML, Blaž Peršin in nizozemski veleposlanik, Nj. eksc. g. Bart Twaalfhoven, ki sta poleg nacionalnega koordinatorja programa Ekošola, mag. Gregorja Cerarja, in  fotografa Srdjana Živuloviča iz Agencija BOBO tudi žirirala 1044 prispelih del.

Nagradni natečaj 'Voda je zaklad' je bil namenjen prikazu lepot naših voda (rek, potokov, jezer, slapov …), ki so bogata z živimi organizmi ter o pomenu vode v vsakdanjem življenju ter  dodatnemu ozaveščanju o pomenu vode, spoznavanju okolice in opazovanju sveta okoli sebe. Veleposlanik Kraljevine Nizozemske, Nj. eksc. g. Bart Twaalfhoven, takole komentira projekt:  “Mednarodni projekt Ekošola ne ozavešča le o pomenu skrbi za okolje, temveč tudi dviguje zavest o potrebah in prednostih mednarodnega sodelovanja.”

 »Program Ekošola v svojih vsebinah vključuje številne aktivnosti, med katerimi je tudi tematski sklop voda.  Voda je že v zgodnjem otroštvu zanimiva snov za opazovanje in raziskovanje doma v vrtcu in v šoli.  Posebej izpostavljamo opazovanje vode v naravnem okolju, ki spodbuja in navdihuje. V tem naravnem okolju otroci in učenci spoznavajo vodo kot vrednoto, kot zaklad, brez katere ni življenja. Čas, ki ga otroci lahko preživijo v naravi, z opazovanjem žive in nežive narave, z opazovanjem vode ter odvisnosti živih bitij od vode, so trenutki, ko narava dobi globlji in trajnostni pomen za mladostnika. S tem projektom smo mlade spodbudili, da bi na slike in risbe ter fotografije ujeli prav te trenutke. Z več kot 1000 prejetimi deli so dokazali, da jim je to odlično uspelo«, je ob zaključku natečaja povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.   

 Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin, je na odprtju med drugim povedal: 'Voda je ena izmed dobrin, do katerih moramo imeti poseben odnos. Zaradi njenega pomena za življenje na Zemlji je nujno, da ta pomembni življenjski vir obravnavamo posebej tenkočutno, s pravo zavzetostjo za ohranitev vseh vrednot, ki jih voda kot vir življenja pooseblja. V Mestnem muzeju Ljubljana z dogodki kakršen je pričujoči natečaj, s postavitvami, kakršna je razstava VODA ter povezovanji kakršno je sodelovanja z Nizozemskim veleposlaništvom ter programom Ekošola, uresničujemo naše poslanstvo ohranjanja predmetov in zgodb ter idej za prihodnost. S takimi in podobnimi projekti družbene odgovornosti kažemo svoj odnos do sveta, do okolja, v katerem živimo.

 

ZMAGOVALCI NAGRADNEGA NATEČAJA 'Voda je zaklad'

PRVA STAROSTNA SKUPINA (vrtci in prva triada OŠ) – risba
1. mesto OŠ Franceta Bevka Tolmin, Katarina Jan, OŠ Franceta Bevka Tolmin
2. mesto Vrtec Ilke Devetak Tolmin
3. mesto OŠ Šmarje pri Jelšah , POŠ Mestinje

DRUGA STAROSTNA SKUPINA (druga in tretja triada OŠ ter SŠ) - fotografija
1. mesto Aleksander Korber, ŠC Celje, SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije
2. mesto Laura Mežnarič, OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica
3. mesto Teja Rutar, OŠ Franceta Bevka Tolmin

FOTOGRAFIJE ZA IZVIRNOST:
- Teja Kralj, OŠ Roje
- Sara Jelenko, SŠ Celje -  SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije
- Matija Vene, OŠ Raka
- Eva Leban, OŠ Franceta Bevka Tolmin

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL