Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2016 - NOVOMEŠKA REGIJA

Dodano: 2016-02-26 11:50:36
OŠ Belokranjskega odreda Semič
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev Leskovec pri Krškem.

Ljubljana, 25. februarja 2016 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev OŠ Leskovec pri Krškem. V ekoznanju se bodo pomerili 25. marca, ko bo na OŠ Ljubečna  potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev, in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.567 učencev šestih, sedmih in osmih razredov s 148 slovenskih osnovnih ekošol. V novomeški regiji je sodelovalo 133 tričlanskih ekip z 18 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Leskovec pri Krškem z imenom Leskovec1 sestavljajo učenke Nika, Ingrid in Laura. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjale na vprašanja o biotski raznovrstnosti, odpadkih in hrani, so dosegle 24 od 30  mogočih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Grm Novo mesto ter učenci OŠ Stopiče in OŠ Vavta vas, ki so dosegli po 23 točk.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Na voljo so imeli štiri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D, izbirna slikovna vprašanja ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 16 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme in slike s sopomenkami. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo hrane. Ekipe so morale ustrezno povezati pojme s prednostmi lokalne pridelave hrane. Od 1189 ekip jih je le 17 pravilno odgovorilo na vprašanje. Pravilno pa so največkrat odgovorili na sklop Odpadki, kjer so morali na podlagi znakov, ki prikazujejo prisotnost strupenih snovi, izbrati pravilnega. Pravilno je odgovorila 1101. ekipa. 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 15. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz novomeške regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 265 ekip iz mariborske regije, 361 iz osrednjeslovenske regije, 139 iz pomurske, 153 iz celjske, 58 iz obalne, 62 iz severnoprimorske in 18 iz gorenjske regije.

Tudi po končanem tekmovalnem delu na spletni strani Ekokviza ostajajo na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, da lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 25. marca 2016 na OŠ Ljubečna, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drugi najboljši rezultat. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz na spletni strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL