Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2016 - OBALNA REGIJA

Dodano: 2016-02-26 12:36:14
OŠ Aleš Bebler Primož Hrvatini
Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v obalni regiji slavila ekipa učencev OŠ Dušana Bordona Semedela - Koper.

Ljubljana, 25. februarja 2016 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v obalni regiji slavila ekipa učencev OŠ Dušana Bordona Semedela - Koper. V ekoznanju se bodo pomerili 25. marca, ko bo na OŠ Ljubečna  potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3567 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 148 slovenskih osnovnih ekošol. V obalni regiji je sodelovalo 58 tričlanskih ekip z 8 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dušana Bordona Semedela - Koper z imenom Kalkulatorji sestavljajo učenci Vid, Kristina in Gaja. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o biotski raznovrstnosti, odpadkih in hrani, so dosegli 20 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Podgora Kuteževo ter učenci OŠ Elvire Vatovec Prade in OŠ Aleš Bebler Primož Hrvatini,  ki so dosegli enako število točk, vendar je bil njihov čas reševanja daljši.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Na voljo so imeli štiri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D, izbirna slikovna vprašanja ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 16 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme in slike s sopomenkami. Največkrat nepravilni odgovor se je nanašal na temo hrane. Ekipe so morale ustrezno povezati pojme s prednostmi lokalne pridelave hrane. Od 1.189 ekip je le 17 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Pravilno pa so največkrat odgovorili na sklop Odpadki, kjer so morali na podlagi znakov, ki prikazujejo prisotnost strupenih snovi, izbrati pravilnega. Pravilno je odgovorila 1101. ekipa. 

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 15. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz obalnee regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 265 ekip iz mariborske regije, 361 osrednjeslovenske regije, 139 pomurske, 133 novomeške, 153 celjske, 62 severnoprimorske in 18 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 25. marca 2016 na OŠ Ljubečna, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drug najboljši rezultat. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL