Odgovorno s hrano

ZVONČKOVA HIŠICA – NI VEČ SAMA…

Dodano: 2016-04-01 09:46:40
Za otroke v vrtcu je zelo pomembno zgodnje odkrivanje naravoslovja. V enoti Grinič, Vrtca Pobrezje iz Maribora, smo se odločili, da bomo na igrišču uredile tri kotičke v katerih bi otroci sodelovali.

To so :

  • Vrtičkarski kotiček: otroci bi v njem sodelovali pri urejanju in spoznavanu vrtnin,
  • Zeliščni kotiček: otroci bi se se seznanili z zelišči in njihovo raznovrstno pripravo, ter  spoznavali zdravilne učinke le te,
  • Čutni kotiček: preko čutil bi otroci dojemali in spoznavali naravne materiale se z njimi igrali, razvrščali, klasificirali…

Kako smo projekt zunanjih naravoslovnih kotičkov pričeli realizirati?

Otroci so ob pomoči staršev prinašali  od doma različna semena, sadike, zelišča. Skupaj smo si uredili čudovite gredice, zasajene z sadikami zelenjave in zelišč. Za lepši izgled gredic smo poskrbeli z lesenimi tablicami na katerih so bila zapisana imena rastlin. 

Zelenjavna gredica – otroci so opazovali, okušali plodove, primerjali,  spoznavali, sortirali, ugotavljali vzroke, zalivali, dodajali opore…

Poseben čar je imela zeliščna gredica, čudovita na izgled, v lepih barvah in značilnim vonjem. Zelišča smo tipali, vonjali, sušili, spoznavali, zelišča okušali v različnih napitkih in dodajali k namazom.

Otroci so imeli možnost raznolikega raziskovanja,  opazovali so s povečevali, se pogovarjali, primerjali, zalivali rastline, jih uporabili za likovno ustvarjanje. Razvijali so nov način razmišljanja. Ob raziskovanju bližnjega okolja, ki je tudi del njihovega vsakdana so postali tenkočutni in spoštljivi, najprej do gredic in nato tudi do širšega okolja.

Narava je posebno področje, kjer otroci razvijajo svoje sposobnosti za dejavno vključevanje v okolje. Naša skupna želje je bila, da se igramo v čistem, naravnem okolju ki smo ga dopolnjevali z znovimi rastlinami  in novitetami na tržišču. Posadili smo tudi sadna drevesa. Se posebej jablana je bogato obrodila. Zagotovo so bila to najbolj okusna jabolka, ki smo jih kadarkoli jedli.  Tudi ob jabolkih smo ugotavljali kaj vse se da z njimi početi: jabolka smo okušali, saj so takšna utrgana z veje najboljša, tudi za sušenje in kuhanje kompota in čežane jih je bilo dovolj.

Kaj pa naša Zvončkova hišica?

Dolgo časa je samevala v senčnem kotu igrišča. Odločili smo se, da jo spremenimo in uredimo v okolju prijazno hišico, v kateri se bomo lahko igrali. Potrebno je bilo veliko dobre volje in pridnih rok. Sedaj imamo v njej posušena zelišča, razstavo rastlin:

  • herbarij z napisi,
  • plakati rastlin,
  • steklene posodice z posušenimi različnimi zelišči…

Ob leseni hišici je miza, otroci se ob njej igrajo z naravnim materialom, lepijo, sestavljajo, spoznavajo, ustvarjajo, polagajo, primerjajo…. Z naravnim materialom smo napolnile tudi čutno pot (čutni kotiček), ki jo otroci spoznavajo z rokami, še bolj zanimivo in veselo pa je, ko jo prehodijo z bosimi nogami.

Cilji, ki smo jih uresničevali:

  • Otroci oblikujejo pozitiven odnos do okolja in se zavedajo njegove vrednosti
  • Otroci razvijajo pozitivno samopodobo in svoje okolje zaznavajo z vsemi čutili
  • Razvijajo tehnično ustvarjalnost ter razvijajo čut za estetiko
  • Otroci preko zelenjavnega in zeliščnega vrta spoznavajo zdrav način življenja in zdravo prehrano
  • Otroci pridelano zelenjavo in zelišča spoznavajo s čutili – vonj, tip, okus, vid (čaji, namazi, solate, dišeče svečke)

Razultati:

V naši enoti smo projekte in dejavnosti v okviru ekologije izvajali v okviru vzgojnega-izobraževalnega procesa. Otrokom smo ponudili z dejavnostmi in materialom bogato in spodbudno okolje. Nova spoznanja pa so odkrivali predvsem s vključevanjem preko praktičnih dejavnosti in z lastno aktivnostjo.

Dejavnosti so obogatili starši, vrtnarije in zeliščarji, s svojim znanjem.

 

                                                                                      Pripravila in zapisala Katica Šmuc

                                                                                      Vrtec Pobrežje Maribor, enota Grinič

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL