Odgovorno s hrano

EKO DAN NA GSŠRM

Dodano: 2016-04-04 07:51:12
V petek, 1. aprila 2016, je na GSŠRM potekal EKO dan. Dogajanje je bilo zelo pestro in zanimivo.

Za Vesele nogice, društvo za pomoč otrokom z zaostankom v razvoju na različnih področjih, smo zbirali papir.

Gospod Peter Planinšek, član društva »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, je dijakom drugih letnikov vseh treh programov predstavil svojo življenjsko zgodbo. Bil je voznik tovornjaka, ki je danes hrom od vratu navzdol, ker je doživel hudo prometno nesrečo – vanj je čelno trčil pijan voznik. Dijake je seznanil s težavami, s katerimi se soočajo invalidi v vsakdanjem življenju, predavanje pa sklenil z opozorilom, naj bomo na cesti previdni.

Dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov smo si ogledali film Prava cena, ki nas je pretresel in nam spremenil pogled na sodobno tekstilno industrijo. Prikazuje namreč nemogoče razmere, v katerih v državah tretjega sveta tekstilni delavci izdelujejo naša oblačila.

Predstavniki društva Humanitas, društva za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, so v tretjih letnikih programov ekonomski tehnik in predšolska vzgoja izvedli delavnice na temo človekovih pravic. Dijaki smo se morali vživeti v različne osebe iz različnih držav sveta. Predstavnica društva nam je prebrala dvajset človekovih pravic, mi pa smo se glede na osebo, ki smo jo predstavljali, morali odločiti, ali ta oseba to pravico v svoji državi ima ali ne. Za vsako zagotovljeno pravico smo morali stopiti korak naprej; dijaki smo bili po koncu aktivnosti različno razporejeni v prostoru. Eni so ostali čisto zadaj, nekateri čisto spredaj, zelo malo dijakov pa je stalo na sredini.

Po odmoru za malico je v šolski jedilnici potekalo predavanje slovenskega naravovarstvenika, gospoda Antona Komata. Gospod Komat je govoril o tem, da je naša naloga, da uskladimo ekologijo in ekonomijo, kar bo vodilo v dobro gospodarjenje z našim planetom.

Dijaki 4. letnika predšolske vzgoje smo sodelovali v delavnici društva za sonaraven razvoj Focus. Na primeru različnih proizvodov smo se pogovarjali o obnovljivih virih energije.

Dijaki 4. e in člani skupine YPAC smo si ogledali podjetje Iskra mehanizmi v Kamniku. Zanimal nas je predvsem ekološki vidik poslovanja podjetja.

Dijaki prvih letnikov vseh treh programov smo čistili in urejali bližnjo in širšo okolico šole ter si ogledali E-transformer, tovornjak, ki pomaga osveščati javnost o možnosti ponovne uporabe odslužene električne in elektronske opreme.

V šolski avli je dišalo po palačinkah. Pekli smo jih dijaki 4. a, izkupiček od prodaje pa smo namenili projektu Botrstvo.

Šolska dijaška skupnost je organizirala menjavo rabljenih oblačil. Oblačila, ki niso dobila novega lastnika, bomo podarili.

»Maistri« smo tudi tekli, in sicer za lepšo prihodnost. Skupaj smo pretekli 565 kilometrov.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL