Odgovorno s hrano

MEDNARODNI PROGRAM ZNANJE O GOZDOVIH (LEAF)

Dodano: 2016-04-08 11:35:34
Mednarodni program LEAF tudi v Sloveniji.

Jeseni 2015 se je Slovenija kot 23 država pridružila svetovnemu izobraževalnemu programa Znanje o gozdovih (LEAF). Eden od glavnih ciljev programa je, da  se ljudje znova povežejo s svojo gozdno dediščino. Učence spodbuja, da zopet dobijo občutek povezanosti z okoljem, ki se premnogokrat izgubi nekje v času odraščanja. Ta ponovna povezava z okoljem, naj bi spodbudila idejo, da so naši gozdovi naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje generacije, idejo, ki jo že desetletja zanemarjamo, med tem ko naša drevesa spodbujajo gospodarsko rast in nam izboljšujejo življenjski slog. Otrokom lahko predstavimo nešteto načinov, s katerimi gozdovi kažejo pozitiven vpliv na naše življenje. Prvi korak, ki ga moramo storiti pa je, da otroke čim bolj pogosto odpeljemo v gozd, kjer se iz lastnih izkušenj lahko učijo o pomembnosti »pljuč našega planeta«.

Program LEAF se prilagaja razmeram in potrebam znotraj vsake partnerske države. Vsaka od 23 partnerskih držav obogati program s svojo lokalno tradicijo in nacionalnim učnim načrtom. V Sloveniji je v program LEAF vključenih 30 izobraževalnih ustanov, od tega 20 osnovnih šol, 7 srednjih šol, 3 šole s prilagojenim programom. Pod mentorstvom 62 učiteljev, aktivno sodeluje preko 3000 učencev in dijakov. Za pridobitev mednarodnega certifikata LEAF bodo slovenske ekošole izvedle Gozdni cikel s pomočjo šestih korakov, ki vsebujejo: ustanovitev skupine za gozdove, raziskave o ozaveščenosti na temo biotske pestrosti ter akcijskega načrta, ki bo pomagal dvigniti ozaveščenost in znanje o gozdovih in biotski pestrosti. Zadnji šesti korak je sprejetje gozdne listine, v kateri je zapisan gozdni kodeks. Dvoletna osrednja tema slovenskega programa LEAF je Gozd in biotska raznovrstnost.

Pojte, pojte drobne ptice je projekt, ki ga v sklopu programa LEAF izvajajo na CUDV Draga.  V okviru teme njihovega dela so se povezali s strokovnjaki s posameznih področji in risalne liste zamenjali za različne izrezane deščice in sestavili ptičje gnezdilnice. Hiške so svojo pot nadaljevale v šolskih razredih, kjer so jih poslikali in okrasili. Čudovite pisane gnezdilnice krasijo mnoge domače in tuje sadovnjake ter botanične vrtove.

POGOZDOVANJE OB PLANINSKEM POLJU V OKOLICI LOGATCA         
Ena izmed pomembnih aktivnosti programa LEAF je tudi sajenje dreves. Konec marca so na Planinskem polju v okolici Logatca ustvarjalci hišk iz CUDV Draga skupaj z zaposlenimi iz družbe Lek, Ekošole in s strokovnjaki iz Zavoda za gozdove, obnavljali gozd s kar 600 sadikami bukve. To območje je bilo leta 2014 zaradi žledu eno izmed najbolj prizadetih. Ob zaključku akcije so predstavniki CUDV Draga, eno izmed svojih čudovitih, poslikanih ptičjih gnezdilnic, skupaj s posvetilom podarili predstavnici družbe Lek. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL