Odgovorno s hrano

HOTEL ZA ŽUŽELKE

Dodano: 2016-04-14 10:48:34
Izdelan hotel za žuželke
V aprilu smo s pomočjo hišnika, ki nam je skonstruiral ogrodje hotela za žuželke...

...kot smo si ga v vrtcu Moravče, v skupini Medvedki zamislili, ustvarili svoja prva dva hotela za žuželke. Ker z množično rastjo vedno novih stavb in zgradb povzročamo odmikanje oziroma beg žuželk stran od njihovih domov, ki so si jih ustvarile, smo se odločili, da sami prispevamo k ohranitvi malih žuželk tudi mi.

Možnosti za njihovo primarno okolje se vedno bolj krčijo in žuželke nimajo več kam. Zgodilo pa se je tudi to, da zaradi množičnega škropljenja žuželke postajajo ogrožene, nekatere pa so celo že izumrle.

Z otroki smo si s pomočjo aplikacij pogledali različne možnosti za to, kako se ustvari hotel za žuželke in se odločili za obstoječega, ki smo ga izdelali.

Na sprehodih smo s še eno skupino skrbno izbirali primeren material; lubje, veje, dračje, opeko, v večje poleno smo navrtali luknje in ga nažagala na primerno velikost. Ves material smo po razdelkih naložili v hotel, hišnik pa ga je fiksiral še z mrežo, da material ne pada ven.

Sedaj vsak dan opazujemo, kdaj se bodo naselile žuželke.

Izrednega pomena je, da že predšolske otroke vzgajamo v skrbi za naravo, žuželke in zase že v njihove ranem obdobju. Naj z vzgojo rastejo vrednote in čut za to, da k ohranjanju in oblikovanju okolja veliko lahko pripomoremo tudi sami.

                          VVE Vojke Napokoj Moravče, Ana Gerčar, magistra profesorica predšolske vzgoje.

Med izdelavo
S skupnimi močmi se vse da
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL