Odgovorno s hrano

GOZDNI VRTEC

Dodano: 2016-04-14 10:47:43
Igra v gozdu
V Moravčah imamo veliko možnosti za igro v naravi, saj imamo vrtec na podeželju.

Vsak daljši trenutek, ki ga imamo, ga izkoristimo za obisk bližnjega gozda, za igro v njem in velikokrat tudi za raziskovanje malih živali, rastlinja in seveda dreves, ki jim dajemo letos še poseben pomen.

V obsegu projekta Eko vrtec ter pripadajočega projekta LEAF, spoznavamo tudi gozd kot prostor za igro, raziskovanje, življenje, kot možnost doživljajskih sprehodov in samih doživljanj narave ob hitrem tempu življenja ter kot del nas, našega življenja.

Ker se glede na moje izkušnje otroci v takem idiličnem, mirnem in pestrem okolju sprostijo, vživijo v naravo, z njo dihajo in jo samoiniciativno radi raziskujejo. Se za obisk gozda res velikokrat odločimo.

Včasih otrokom tam nudim le prosto igro, zadnjič pa smo v njem nabirali tudi material za izdelavo hotela za žuželke; nabrali smo vejice, odpadlo lubje in kamenje.

Ko smo hoteli na eko vrtičku označiti, kaj vse smo posadili vanj, smo se zopet odpravili v gozd in tam poiskali odpadle veje, jih olupili, nažagali, pobarvali, me pa smo nanje napisale, katere vrste sadik ali semen smo posadili/posejali v naš vrt. Z označevalci smo tako na vrtu prikazali, kaj vse naj bi in že raste na njem. Na ta način smo omogočili preglednost in na nek način zabeležili, rast rastlin.

V našem vrtu pa ne rastejo le zelenjava in zelišča, lansko jesen smo vanj posadili tudi semena pravih lokalnorastočih gozdnih dreves. Posadili smo jih 30, zrastla pa je tretjina posajenih, na katere smo izredno ponosni. Po pripovedovanju gozdarja, g. Škrlepa, s katerim sem stopila v stik, da se o pogozdovanju kar najbolje podučim iz prve roke, sem izvedela, da enoletne sadike gozdnih dreves, presadimo, dvoletne sadike pa lahko že pogozdujemo. Komaj čakamo, da še malo zrastejo in bodo letošnjo jesen primerna za prvo presajanje, naslednje leto pa zares – pogozdovanje naših prvih uspelih sadik gozdnih dreves roma v gozd. Tako bodo otroci in tudi jaz prvič doživeli izkušnjo pogozdovanja od semena do sadike, ki so jo vzgojili sami.

 

                                               VVE Vojke Napokoj Moravče, Ana Gerčar, vzgojiteljica.

Katera palica je višja
Divjo kostanj - pogozdovanje
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL