Odgovorno s hrano

NA POŠ GRAJENA SO OBELEŽILI DAN ZEMLJE S POSEBNO PRIREDITVIJO

Dodano: 2016-04-25 10:35:40
Na naravoslovnem dnevu smo pekli različne vrste kruhov
Na OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena je bil temeljni projekt v letošnjem letu Zdravje in dobro počutje. Vrhunec projekta je bil izpeljan s prireditvijo ob dnevu šole.

Petek, 22. 4., je bil prav poseben dan. Zakaj? Zato, ker smo ta dan obeležili DAN ŠOLE. Kako? S prireditvijo v šolski telovadnici. Prireditev je potekala, prav tako kot vse dosedanje aktivnosti, v sklopu projekta POD SONČNICO, kakor smo poimenovali projekt o zdravju, zdravi prehrani in dobrem počutju. Med drugim so učenci spoznali posebne, oz. drugačne ljudi: iz društva Sonček, društva Sožitje, Medobčinskega društva slepih in slabovidnih, ter Društva gluhih in naglušnih Podravja. Učenci so z zanimanjem spremljali predstavitve in spoznavali njihov način življenja. Predvsem pa jih je presenetila njihova pozitivna energija in optimizem. Na ta način smo učencem odprli oči in jim olajšali pot do sprejemanja drugačnosti.

Največ aktivnosti je potekalo v tednu pred dnevom šole. Ponedeljkov večer so učenci od prvega do petega razreda začeli s pripravo ležišč v telovadnici. Po večerji so se najprej pripravili za spanje, nato pa so se posedli po razredih in prisluhnili različnim pravljicam, ki so jim jih brali petošolci. Vse pravljice so imele skupno rdečo nit – zdrava prehrana in odnos do hrane. Po branju pravljic so se sprostili ob vajah joge.  V torek je potekal tehniški dan, ki je bil namenjen izdelavi izdelkov iz naravnih materialov. Za boljšo telesno pripravljenost je poskrbel sredin športni dan. Četrtkov naravoslovni dan je bil namenjen zdravi prehrani in odnosu do hrane. Učenci so pripravljali različne namaze, pekli različne vrste kruha, pripravljali zdrave sadne in zelenjavne napitke… ter ob tem neizmerno uživali.

Teden smo zaključili s petkovo prireditvijo ob dnevu šole. Tudi prireditev je imela naslov Pod sončnico. Zakaj? Morda je najboljši odgovor dala ravnateljica, Tatjana Vaupotič Zemljič, ki je v šolsko glasilo Utrinki zapisala:«Mogoče zato, ker se sončnica vedno obrača za soncem, se hrani z njegovo toplino in pozitivno energijo. Mogoče zato, ker ustvari ena sama sončnica tisoč semen, ki izgledajo na videz enaka, pa vendar so med njimi drobne razlike. Kljub vsemu pa so vsa združena in imajo svoj prostor pod njenim klobukom. Enako je z nami, ljudmi.« Spregovoril  je tudi podžupan MO Ptuj, Marjan Kolarič. Uradnemu delu je sledil kulturni program. Po prireditvi so si obiskovalci ogledali razstavo izdelkov iz naravnih materialov in poskusili različne vrste kruhov in namazov, ki so jih spekli in pripravili učenci.

Eden izmed temeljnih ciljev projekta je bil, da učence spodbudimo k razmišljanju o svojem zdravju kot o lastni odgovornosti. Če smo ta cilj dosegli saj pri peščici učencev, smo lahko zadovoljni.

                                                                                                          Nada Sevšek, vodja projekta

Na tehniškem dnevu smo poskrbeli tudi za vrt
Najdaljši pohod na športnem dnevu je bil dolg 12 km
S sončnico na rami
Utrinek z razstave kruhov in namazov
Noč pravljic in spanje v šoli
Utrinek s prireditve
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL