Odgovorno s hrano

X. SREČANJE KOORDINATORJEV EKOVRTCEV V PIRANU

Dodano: 2016-05-31 14:58:12
V petek, 27. maja 2016 je v Piranu potekalo X. srečanje koordinatorjev ekovrtcev. Letošnjega srečanja se je udeležilo več kot 160 predstavnikov ekovrtcev iz vse Slovenije.

Udeleženci so se seznanili s pomenom pridobivanja temeljnih izkustev in znanj o naravi skozi otrokove dejavnosti, ki temeljijo na opazovanju in eksperimentalno raziskovalni dejavnosti. Kulturni program ob dogodku so pripravili otroci Vrtca Morje iz Lucije.

V ospredju srečanja je  bil izpostavljen primer dobre prakse skozi izpeljavo projektne teme »OD KAMNA, POLŽEV, ŠKOLJK DO SLANUŠ« , katerega so predstavile strokovne delavke Vrtca Morje iz Lucije. Izpostavile so funkcijo poiskanega in nabranega materiala, in to: material pri igri, material v didaktično eksperimentalni funkciji in material v vzgojno – izobraževalni funkciji. Na srečanju je bilo izpostavljeno, da s takim načinom dela otroci pridobivajo temeljna znanja o rastlinah in živalih, o njihovih življenjskih pogojih, njihovi vzajemni odvisnosti in naši odvisnosti od njih.

Osrednje dogajanje je bilo namenjeno ekoakcijskem načrtu za ekovrtce v šolskem letu 2016/17 in didaktičnim pristopom – delu na terenu v Fiesi. Šlo je za sprehod kot pomembnem dejavniku pri vzgoji otrok, igri in delu v naravi z naravnimi materiali.

Ob deseti obletnici srečanja koordinatorjev ekovrtcev je bila izdana monografija« Okoljska vzgoja v ekovrtcih  Slovenije«, v kateri so v jedrnati obliki zajete vsebine razvoja, zavedanja pomena ekološke vzgoje , okoljske problematike v predšolski vzgoji – ekovrtcih in pomenu naravoslovja kot temelju okoljske vzgoje za trajnostni razvoj.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL