Odgovorno s hrano

V DESETIH LETIH VEČ KOT 220.000 EKOLOŠKO OZAVEŠČENIH IN KREATIVNIH OTROK

Dodano: 2016-06-21 07:53:00
Ob koncu šolskega leta se zaključuje tudi projekt Eko-paket, eden najstarejših ozaveščevalnih projektov za otroke in mlade v Sloveniji.

Ljubljana, 20. junija 2016 - Ob koncu šolskega leta se zaključuje tudi projekt Eko-paket, eden najstarejših ozaveščevalnih projektov za otroke in mlade v Sloveniji. Namenjen je ozaveščanju o pravilnem ločevanju odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove ter izdelavi novih, uporabnih izdelkov. –– V projektu je v desetih letih sodelovalo več kot 220.000 otrok, učencev in dijakov. –– Delež ločeno zbrane odpadne embalaže Tetra Pak se vsako leto poveča; lani smo dosegli skoraj 40-odstotni delež, kar je še enkrat več kot pred desetimi leti.

Kartonska embalaža za mleko in sokove podjetja Tetra Pak je sestavljena iz sedmih slojev, skoraj 75 odstotkov embalaže pa predstavljata papir in karton. Z ločenim zbiranjem omogočimo predelavo embalaže v nove izdelke kot so higienski papir, papirni robčki, mape, tulci, kartonska embalaža in podobno. Zaradi svojih lastnosti je embalaža primerna tudi za kreativno ustvarjanje.

10.000  rumenih vreč za ločeno zbiranje, 1.000  kreativnih izdelkov

 V sklopu projekta Eko-paket, ki ga je pred desetimi leti spodbudilo podjetje Tetra Pak skupaj s programom Ekošola, zadnja leta pa v njem sodeluje združenje Eko-iniciativa, potekata dve vrsti aktivnosti. Prva je ločeno zbiranje odpadne kartonske embalaže Tetra Pak, za kar so organizatorji v slovenske vrtce in šole programa Ekošola razdelili 10.000 rumenih vreč, pri zbiranju pa je letos sodelovalo kar 45.000 otrok.

Kaj vse se da narediti iz embalaže?
Drugi sklop aktivnosti predstavlja ustvarjalni nagradni natečaj za različne starostne skupine, v katerem so otroci in mladi v letošnjem šolskem letu ustvarili kar 1.000 zanimivih in uporabnih izdelkov: vozila, oblačila, pokrivala, copate in modne dodatke, kot so pasovi, torbice in denarnice. Izdelali so tudi dekorativne in praktične predmete, kot so lončki ali korita za rože, ter zelišča, ptičje hišice in izdelke za shranjevanje pisal, igrač in copat. V sklopu projekta so za mentorje pripravili didaktično gradivo, ki so ga uporabili pri delu z otroki.

 Jesenski zmagovalci natečaja
Zmagovalne ustanove v jesenskem delu ustvarjalnega natečaja so bile: I. OŠ Žalec - POŠ Gotovlje, VVZ Radovljica, OŠ Toma Brejca Kamnik, OŠ Šmartno v Tuhinju, Gimnazija Celje-Center in Biotehniški center Naklo. Podjetje Tetra Pak je za nagrado na teh ustanovah izvedel izobraževalne delavnice s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže Tetra Pak s tako imenovanim "mini-pulperjem", posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo, ki prikazuje proces razpuščanja in reciklaže tovrstne embalaže – podobno kot poteka proces reciklaže v papirnicah.

 650.000  ton reciklirane odpadne embalaže Tetra Pak na leto
Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650 tisoč ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 40 odstotkov, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« pa se ta delež povečuje. Za učinkovito ločevanje je pomembno, da embalažo izpraznimo, očistimo in stisnemo, saj tako zavzame kar 20-krat manj prostora. Tako zmanjšujemo tudi obremenitve okolja s transportom.

Poglejmo še, kdo so skupni zmagovalci nagradnega ustvarjalnega natečaja v projektu Eko-paket 2015/16:

1) kategorija: VRTCI 
1. Vrtec Antona Medveda Kamnik
2. Vrtec Pobrežje Maribor
3. VVZ Radovljica 
2) kategorija: 1.-3. RAZREDO OŠ
1. OŠ Toma Brejca Kamnik
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje 

3) kategorija: UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ
1. OŠ Toma Brejca Kamnik
2. OŠ Šmartno v Tuhinju
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige 
3. OŠ Trebnje, PŠ Dobrnič
3. OŠ Brinje Grosuplje 

Posebna nagrada:
CEUV Strunjan 
OŠ Brinje Grosuplje, PŠ in PP 

4) kategorija: SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE
1. Ekonomska šola Celje 
2. Biotehniški center Naklo
3. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
3. Gimnazija Celje - Center 

 


 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL