Odgovorno s hrano

V CELJSKI REGIJI NAJBOLJŠA EKONOMSKA ŠOLA CELJE

Dodano: 2016-06-21 07:54:17
Med tisoč izdelki iz odpadne embalaže za mleko in sokove med najboljšimi tudi iz I. OŠ Žalec - POŠ Gotovlje, Gimnazije Celje - Center, Ekonomske šole Celje in SŠ za gostinstvo in turizem Celje

Ljubljana, 20. junija 2016 - Ob koncu šolskega leta se zaključuje tudi projekt Eko-paket, eden najstarejših ozaveščevalnih projektov za otroke in mlade v Sloveniji. –– Namenjen je ozaveščanju o pravilnem ločevanju odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove ter ustvarjanju novih, uporabnih izdelkov. –– V letošnjem nagradnem natečaju so se ponovno izkazali otroci in šolarji iz Celja in Žalca.

 Otroci in šolarji so skupaj z mentorji v sklopu nagradnega natečaja Eko-paket ustvarjali zelo različne in izvirne izdelke in dosegli odličen uspeh: učenci iz I. OŠ Žalec – POŠ Gotovlje so zasedli 3. mesto v kategoriji 1.-3. razred OŠ, učenci iz dijaki  Ekonomske šole Celje so bili skupni zmagovalci v kategoriji  Srednje šole in fakultete, dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje pa so zasedli skupno 3. mesto. To je izvrsten uspeh, saj je na natečaj prispelo skupno več kot 1.000 izdelkov.

Gimnazija Celje – Center je bila ena od zmagovalnih šol jesenskega natečaja in si zato prislužili tudi izobraževalno delavnico s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže Tetra Pak s tako imenovanim "mini-pulperjem", posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo, ki prikazuje proces razpuščanja in reciklaže te embalaže v papirnici.

Sestava embalaže
Kartonska embalaža za mleko in sokove podjetja Tetra Pak je sestavljena iz sedmih slojev, skoraj 75 odstotkov embalaže pa predstavljata papir in karton. Z ločenim zbiranjem omogočimo predelavo embalaže v nove izdelke kot so higienski papir, papirni robčki, mape, tulci, kartonska embalaža in podobno. Zaradi svojih lastnosti je embalaža primerna tudi za kreativno ustvarjanje.

 10.000  rumenih vreč za ločeno zbiranje, 1.000  kreativnih izdelkov
V sklopu projekta Eko-paket, ki ga je pred desetimi leti spodbudilo podjetje Tetra Pak skupaj s programom Ekošola, zadnja leta pa v njem sodeluje združenje Eko-iniciativa, potekata dve vrsti aktivnosti. Prva je ločeno zbiranje odpadne kartonske embalaže Tetra Pak, za kar so organizatorji v slovenske vrtce in šole programa Ekošola razdelili 10.000 rumenih vreč, pri zbiranju pa je letos sodelovalo kar 45.000 otrok. V projektu je v desetih letih sodelovalo že več kot 220.000 otrok, učencev in dijakov.

 

Drugi sklop aktivnosti predstavlja ustvarjalni nagradni natečaj za različne starostne skupine, v katerem so otroci in mladi v letošnjem šolskem letu ustvarili kar 1.000 zanimivih in uporabnih izdelkov: vozila, oblačila, pokrivala, copate in modne dodatke, kot so pasovi, torbice in denarnice. Izdelali so tudi dekorativne in praktične predmete, kot so lončki ali korita za rože, ter zelišča, ptičje hišice in izdelke za shranjevanje pisal, igrač in copat. V sklopu projekta so za mentorje pripravili didaktično gradivo, ki so ga uporabili pri delu z otroki.

V Sloveniji ločeno zberemo 40-odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak
Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650 tisoč ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 40 odstotkov, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« pa se ta delež povečuje. Za učinkovito ločevanje je pomembno, da embalažo izpraznimo, očistimo in stisnemo, saj tako zavzame kar 20-krat manj prostora. Tako zmanjšujemo tudi obremenitve okolja s transportom. 

1) kategorija: VRTCI 
1. Vrtec Antona Medveda Kamnik
2. Vrtec Pobrežje Maribor
3. VVZ Radovljica 
2) kategorija: 1.-3. RAZREDO OŠ
1. OŠ Toma Brejca Kamnik
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje 

3) kategorija: UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ
1. OŠ Toma Brejca Kamnik
2. OŠ Šmartno v Tuhinju
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige 
3. OŠ Trebnje, PŠ Dobrnič
3. OŠ Brinje Grosuplje 

Posebna nagrada:
CEUV Strunjan 
OŠ Brinje Grosuplje, PŠ in PP 

4) kategorija: SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE
1. Ekonomska šola Celje 
2. Biotehniški center Naklo
3. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
3. Gimnazija Celje - Center 
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL