Odgovorno s hrano

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2016 NA OŠ KRIŽEVCI

Dodano: 2016-11-22 07:50:51
Že 10. leto zapored smo na naši šoli izvedli tradicionalni slovenski zajtrk.

Otrokom smo ponudili kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Zajtrk so nam omogočili kmetija Simonič iz Iljaševcev, eko kmetija Slavič iz Vučje vasi, pekarna Mlinopek, Mlekarna Celeia, čebelarstvo Šalamun, nekaj medu pa smo pridelali tudi v našem šolskem čebelnjaku pod vodstvom g. Janka Ostrca.

Z nami so pozajtrkovali tudi gostje, med njimi podžupan občine Križevci Bogomir Gaberc, svetniki občine Križevci, g. Miran Ros, g. Timotej Jagodič, g. Andrej Vajs, ga. Frančka Rakuša, ga. Hermina Vrbanjščak, pravnica občine Križevci Lidija Domanjko, predsednik čebelarskega društva Križevci in vodja čebelarskega krožka osnovne šole g. Janko Osterc, g. Jožef Šalamun, g. Damjan Šalamun, g. Boris Antič, predstavnici Kmečkih žena ga. Majda Markovič in ga. Lidija Reiter. Pridružil pa se nam je tudi nekdanji ravnatelj g. Marjan Topolnik.

Učenci so nastopili z recitacijami, pevski zbor pa je ob glasbeni spremljavi zapel pesem Lojzeta Slaka Čebelar.

Po zajtrku so potekale različne delavnice, in sicer so se na predmetni stopnji učenci likovno izražali na temo o slovenski hrani in čebelah, na višnji stopnji pa nam je g. Marko Slavič predstavil vse o žitih, ga. Majda Markovič in ga. Lidija Rajter, predstavnici kmečkih žena pa sta učencem predstavili značilnosti lokalne hrane. G. Damjan Šalamun pa je izvedel delavnico z naslovom apiterapija. Učitelj Denis Hofman se je z učenci pogovarjal o pomenu gibanja in zdrave prehrane. Izvedli so meritve srčnega utripa pri različnih športnih dejavnostih in jih primerjali med seboj.

Najbolj pa smo ponosni na naše osmošolke, ki so v šolski kuhinji ob pomoči kuharic pripravile izvrstno kosilo. Postregle so nam z mlečno krompirjevo juho, ajdovo kašo z gobicami, ocvrtimi čebulnimi obročki ter slanino, z bučnim pirejem in rdečo peso.

Na šoli se vse leto trudimo, da za pripravo obrokov izbiramo veliko ekološko pridelane hrane.

Koordinatorka Ekošole: Nina Vozlič

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL