Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ EKOZNANJA O OKOLJSKIH TEMAH SE PONAŠAJO DIJAKI IZ ŠENTJURJA, LJUBLJANE IN ORMOŽA

Dodano: 2017-02-15 08:18:26

Katere surovine in materiale lahko predelamo samo enkrat, katere pa tudi deset- in večkrat? Na kaj smo pozorni, ko kupujemo hrano in kaj bi dejansko morali upoštevati? Kako pridobivamo biogorivo? Katere iznajdbe in izumi v preteklosti  so bistveni za naše življenje? 

Kar 272 dijakov iz 53 slovenskih srednjih šol se je pomerilo na državnem tekmovanju Ekokviza, v katerem odgovarjajo na vprašanja iz treh izbranih okoljskih tem. Letos so pod naslovom Včeraj – danes – jutri združili teme krožno gospodarstvo in odgovorno s hrano ter izume in odkritja iz preteklosti, ki še vedno oblikujejo našo sedanjost in prihodnost. V tekmovanju, ki so ga organizirali na SESGŠ ŠC Kranj, so zmagali: Blažka Lovšin iz Šolskega centra Šentjur v kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagala dijakinja Ana Virant iz Srednje zdravstvene šole Ljubljana, ter s strokovne in splošne gimnazije dijakinja Maja Filipič iz Gimnazije Ormož.

Ekokviz za srednje šole je eno izmed najbolj razširjenih tekmovanj o okoljskih temah, ki ga v programu Ekošola organizirajo od leta  2003. Poteka dvostopenjsko: na šolskem tekmovanju se pomerijo dijaki iz posamezne ustanove, trije z najvišjim številom točk v posamezni kategoriji pa se uvrstijo na državno tekmovanje. Šolsko tekmovanje so organizirali 13. decembra lani, v njem je sodelovalo kar 2743 dijakov. Letos so za Ekokviz za dijake izbrali tri interdisciplinarne teme, ki zahtevajo povezovanje znanja z različnih področij in ki kažejo na vplive našega delovanja tudi globalno. Podpornik Ekokviza za srednje šle je od leta 2013 družba ELES d.o.o.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator mednarodnega programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril: »Okolje in družba postajata vse bolj kompleksna, zato smo se odločili, da letos dijake spodbudimo k raziskovanju aktualnih tem, kot sta krožno gospodarstvo in odgovorno ravnanje s hrano. Tekmovanje, kot je Ekokviz, postavlja in odpira vprašanja. Predvsem želimo na tak način ozaveščati mlade, kako velik učinek lahko ima majhen ukrep. Želimo, da bodo svoje znanje uporabili pri svojem delu in da ga bodo prenesli na sovrstnike, svoje starše in prijatelje. Vsem sodelujočim, še posebej zmagovalcem, iskreno čestitamo!« 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL