Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU 2017 ZMAGALA EKIPA OŠ GRM NOVO MESTO

Dodano: 2017-03-03 12:07:39
V petek, 17. februarja 2017 se je z državnim tekmovanjem zaključil Ekokviz za osnovne šole. Zmagala je ekipa OŠ Grm Novo mesto.

V petek, 17. februarja 2017 se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na OŠ Rodica, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3.078 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa Ekofrajle iz OŠ Grm, Novo mesto. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekosrajce4 iz OŠ Križevci, tretje pa ekipa Lolipop iz OŠ Šturje. Udeležence Ekokviza sta nagovorila Toni Dragar župan občine Domžale in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že deveto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Vida Kraševec, ki jim je predala tudi donacijo za ekološke naložbe v višini 5.000 evrov.

 Dvanajst najboljših ekip iz šolskega tekmovanja, ki je potekalo 19. januarja in je bilo zaradi tehničnih težav pri določenih ekipah ponovljeno 26. januarja so se ekipe iz 142 osnovnih šol pomerili  preko računalnika v poznavanju treh vsebin (odgovornem ravnanju s hrano, znanstvenikih in krožnem gospodarstvu). Osem ekip, ki so dosegle največ točk iz posamezne regije  so se uvrstile na državno tekmovanje. Na državno tekmovanje so se uvrstile še štiri dodatne ekipe, ki so imele skupno največje število točk.

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Ekipe smo glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdelili v 4 skupine in zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa Ekostrajce z OŠ Križevci, ekipa Apace3 z OŠ Apače, ekipa Ekofrajle z OŠ Grm Novo mesto in ekipa Lolipop z Osnovne šole Šturje Ajdovščina. V prvem finalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Grm Novo mesto in OŠ Križevci. Dekleta iz ekipe Ekofrajle iz Novega mesta  so še enkrat pokazale svoje znanje. Po zastavljenih 7 vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega ekokviza postala ekipa Ekofrajle iz Osnovne šole Grm Novo mesto.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročil častni gost Toni Dragar, župan občine Domžale, ki je izrazil navdušenje ob letošnji izbiri aktualnih tem, ki učencem na zabaven način približa vsebine o odgovornem ravnanju z okoljem, kar omogoča da otroci pridobljeno znanje uporabijo v vsakdanjem življenju.

Poleg pokalov pa so zmagovalne ekipe prejele tudi donacije s strani Telekoma Slovenije, ki je tudi letos namenil 5.000 evrov za zmagovalne šole, za naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja.

Zmagovalci so strani mag. Gregor Cerarja prejeli tudi prehodno zastavo Ekofaca 2017.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL