Odgovorno s hrano

RECIKLIRANJE ČASOPISNEGA PAPIRJA

Dodano: 2017-06-14 09:06:06
Priprava starega papirja za ponovno uporabo.
Ohrani gozdove - uporabi star papir.

Že star slovenski pregovor pravi: »Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.«

Menim, da imamo vzgojitelji pomembno funkcijo pri ohranjanju tega pregovora oz. pri ozaveščanju otrok o pomembnosti varovanja okolja in narave, hkrati pa spodbujati in razvijati čut za skupno dobro.

V mesecu marcu smo se z otroci podrobneje dotaknili recikliranja. Obiskali smo ekološki otok, ločevali odpadke v vrtcu ter s podjetjem Snaga sodelovali v njihovi delavnici ločevanja odpadkov. Ustvarjali smo iz odpadnih materialov. Iz starih so nastajale nove igrače, po vsebini knjige Rožnati avtobus smo izdelali velik kartonast avtobus, za projekt Recikliran gozdiček smo iz najrazličnejših odpadnih materialov ustvarili drevo, ker pa se je bližal dan naših mamic, smo se odločili ustvariti zanje nekaj lepega z recikliranjem.

Reciklirali smo časopisni papir. Papir je treba reciklirati, ker s tem ohranjamo gozdove, varčujemo z energijo in zmanjšujemo izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Recikliran papir je do okolja dokazano bolj prijazen kot nov papir.

Lotili smo se dela. Papir smo natrgali v vedra in prelili z vodo. Pustili smo stati par dni, da se je papir dobro zmehčal in prepojil z vodo. Z mešalnikom smo mešanico naredili v gladko zmes ter iz nje odcedili vodo. Pomagali smo si z mrežo ter posebno prešo  za izdelavo recikliranega papirja. Ko se je zmes posušila, smo dobili nov papir. Izrezali smo pravokotnike enakih dimenzij, ki so bili osnova za izdelavo slike za mamice. Otroci so nanje ustvarili podobe mam ali cvetja. Slike smo delno uokvirili ter na hrbtno stran zalepili misli otrok o mami.

 

Katja Rakovnik in Brigita Koren z otroci Vrtca Pobrežje Maribor, enota Ob gozdu, skupina Palčki

Uživamo ob delu.
Tako recikliramo.
Ohranili smo delček drevesa.
Slika na lastno pridelanem papirju.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL