Odgovorno s hrano

Skrb za visoko gredo in zeliščni vrtiček na PŠ Zidani Most

Dodano: 2017-07-20 08:53:23
Visoka greda v pozno jesenskem času. Prekrile so jo kapucinke in tagetes. Rastline smo populili in jih pustili v gredi.
Učenci PŠ Zidani Most že tretje leto urejamo in skrbimo za visoko gredo in zeliščni vrtiček.

Letošnje leto smo v jesenskem času pobirali papriko, por in peteršilj. Svežo papriko smo pojedli pri šolski malici, peteršilj in por pa smo posušili v sušilcu za zelenjavo in spravili v kozarčke, ki so jih učenci odnesli domov. Tako učenci spoznavajo pomen doma pridelane hrane. Zelene dele rastlin in plevel smo populili in jih položili v gredo, tako, da so prekrile prst in pripravili gredo za zimski počitek.

Spomladi se je zemlja precej usedla. Na zgornjo plast smo položili debelejšo plast ovčje volne, ki so nam jo podarili starši. Volni je sledila plast komposta, ki smo ga pridelali v lastnem kompostniku predvsem iz pokošene trave, uležanega gnoja, odpadkov rož in drugih rastlinskih delov. Zgoraj pa smo potrosili še nekaj mehke vrtne zemlje. V tako pripravljen vrtiček smo posadili sadike solate, peteršilja, pora, jagode, baziliko in posejali rdečo redkvico in korenček. Srednji del grede pa smo konec maja zasadili s sadikami paprike, za katere verjamemo, da bodo spet zorele v jesenskem času, ko se vrnemo v šolo.

Učenci so z velikim veseljem pomagali pri delu, zatem pa so vsak dan opazovali rast rastlin, tako da so resnično vsakodnevno v stiku z naravo.

Poleg visoke grede pa smo skrbeli še za zeliščni vrtiček, kjer raste melisa, meta, monarda, origano, ameriški slamnik, slez, žajbelj, citronka, ognjič, sivka, rožmarin, drobnjak in plahtica. Zelišča smo spoznavali, opazovali, nekatera smo tudi posušili za čaj. Iz ognjiča in sivke smo naredili macerat, potem pa kremo in mazilo za ustnice.

Otroci so bili izredno aktivni, pripravljeni sodelovati pri vseh dejavnostih od jeseni do pomladi, veliko so spraševali, se zanimali zakaj tako in na koncu je bilo seveda najbolj zanimivo vsakodnevno opazovanje rasti rastlin.

 

Mirica Štaut, PŠ Zidani Most

OŠ Antona AŠkerca Rimske Toplice

Pridelali smo debel por.
Nina je por narezala in v sušilcu smo ga posušili.
Zeliščni vrt smo pripravili na zimski počitek. Porezali smo stebla ameriškega slamnika.
Pozimi smo iz posušenih zelišč zmešali čaj.
Najlepši del dela na vrtu – sajenje
Rastline je potrebno še zaliti.
Sadike so posajene, zdaj pa posejmo še korenček in rdečo redkvico. Najprej naredimo kanalčke.
Nabiramo.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL