Odgovorno s hrano

VEČ KOT PET TISOČ OTROK IZDELALO 1.210 UPORABNIK IZDELKOV IZ ODPADNE EMBALAŽE

Dodano: 2017-07-07 11:04:02
7. julij 2017 - Letos je v projektu sodelovalo več kot pet tisoč otrok, učencev in dijakov, ki so ustvarili 1.210 dekorativnih, domiselnih in uporabnih izdelkov.

Mengeš, 7. julij 2017 – Ob koncu šolskega leta se je zaključil projekt Eko-paket, ki v Sloveniji že dobro desetletje ozavešča otroke in mlade o pravilnem ločevanju in recikliranju odpadne embalaže za mleko in sokove. – Najbolj zanimiv del projekta je ustvarjalni natečaj, kjer otroci izdelujejo domiselne uporabne in dekorativne izdelke. Letos je 5.000 otrok, učencev in dijakov ustvarilo 1.210 izdelkov, med njimi Aljažev stolp, Tower Bridge, Empire State Building, ovire za tek, družabne igre, ptičje krmilnice in druge. – Od začetka projekta do letos je bilo v aktivnosti Eko-paketa vključenih več kot 220.000 otrok.  

Odpadno embalažo za mleko in sokove sestavlja sedem slojev, od tega je dobrih 75 % kartona, ostalo pa plastična masa in aluminij, ki zagotavljata nepropustnost embalaže in ščitita izdelek v njej pred zunanjimi vplivi. Zaradi teh lastnosti je embalaža praktična tudi za ustvarjanje, zato v programu Ekošola s partnerjema, družbo Tetra Pak in skupnostjo EKO INICIATIVA, v projektu Eko-paket ozaveščajo prav prek ustvarjalnega natečaja.

Svetovne znamenitosti v razredu, športni pripomočki na igrišču
Ustvarjalni natečaj je razdeljen na več starostnih skupin, organiziran je v jesenskem in spomladanskem obdobju. Letos so otroci s pomočjo mentorjev izdelali slovenske in svetovne znamenitosti, kot so Aljažev stolp, Tower Bridge, Empire State Building, ter družabne igre, za katere so napisali navodila in jih preizkusili. Navdušili so s športnimi pripomočki, na primer ovirami za tek, ki so jih uporabili pri urah športa. Nastale so tudi ptičje krmilnice, krmilnice za divjad in pomanjšane opazovalnice živali. Vrtci in šole, ki so se najbolj izkazali v jesenskem delu, so si prislužili delavnico s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže za mleko in sokove. S posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo so si ogledali proces razpuščanja in reciklaže te embalaže v papirnici.

V Sloveniji 40-odstostni delež, najboljši v Evropi celo 80-odstotni
V sklopu projekta vrtcem, osnovnim in srednjim šolam vsako leto razdelijo 10.000 rumenih vreč za dodatno spodbudo pri ločevanju. Za učinkovito zbiranje je pomembno tudi, da izpraznjeno embalažo sploščimo in odvihamo robove, zaradi česar zavzame v zabojnikih kar 20-krat manj prostora. V Sloveniji delež ločeno zbrane embalaže za mleko in sokove postopoma narašča, lani je znašal 40 odstotkov. Partnerji projekta opozarjajo, da bi lahko bil delež še višji, najbolj uspešne države v Evropi dosegajo več kot 80 odstotkov. Letos spomladi so v Sloveniji organizirali tudi prvi projekt krožnega gospodarstva embalaže Tetra Pak, v katerem so sodelovali še družbi Ljubljanske mlekarne in Dana ter papirnica Lucart, ki odpadno embalažo za mleko in sokove reciklira ter izdeluje higienski papir.

Končni zmagovalci nagradnega natečaja Eko-paket 2016/2017

Tekmovalna skupina

Ustanova z najvišje ocenjenimi izdelki

VRTCI

1. Otroška igralnica Malina, Ljubljana
2. Vrtec Miškolin, Ljubljana-Polje
3. Otroški vrtec Metlika

1. triada OŠ

1. OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige
2. OŠ Marjana Nemca Radeče, POŠ Svibno
3. OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Sveti Štefan

2. triada in 3. triada OŠ

1. OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Zibika
2. OŠ Ob Dravinji
3. OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige
3. OŠ Grad

Srednje šole

1. Biotehniški center Naklo
2. IC Piramida Maribor – SŠ za prehrano in živilstvo
2. Gimnazija Ledina, Ljubljana
3. Srednja trgovska šola Maribor
3. SŠ za gostinstvo in turizem Celje

Posebna kategorija

1. OŠ Brinje Grosuplje, PŠ s PP
2. OŠ Glazija, Celje
3. Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan
3. OŠ Roje

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL