Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ EKOZNANJA O OKOLJSKIH TEMAH SE PONAŠAJO DIJAKI IZ LJUBLJANE, SLOVENJ GRADCA IN CELJA

Dodano: 2018-02-06 08:24:42
Naklo, 3. februarja 2018 - V Biotehniškem centru Naklo je potekalo državno tekmovanje v Ekokvizu za srednje šole. Dijaki iz 40 srednjih šol so se pomerili v ekoznanju iz treh okoljskih tem.

V  Biotehniškem Centru Naklem je 3. februarja 2018 potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije.  Sodelovali so 204 dijaki iz 40 srednjih šol, ki so vključeni v mednarodni program Ekošola in ostale srednje šole, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal dijak Jan Cerar iz ŠC Ljubljane - Srednje lesarske šole, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagal dijak Aleksandar Đuričić iz ŠC Slovenj Gradec, Srednje zdravstvene šole, ter s strokovne in splošne gimnazije dijak Vladimir Smrkolj  iz I. Gimnazije Celje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali testna vprašanja iz treh različnih tem. Podrobneje so seznanili z URE (učinkovito rabo energije) in OVE (obnovljivimi viri energije). V temi Trajnostna mobilnost (TM) so spoznavali kako na transport vpliva globalizacija in kakšne posledice ima to na naše okolje. V tretji temi so dijaki spoznali  alpski svet, vremenske spremembe v gorah  in rastline v Alpah.

V okviru državnega tekmovanja so udeleženci poslušali tudi predavanje strokovnjaka, mag. Ivan Kenda, svetovalca ENSVET, Eko sklad j.s., ki je vsebine URE in OVE ter TM predstavil na praktičen in zanimiv način. Udeležencem je bila predstavljena tudi možnost sodelovanja šol z mrežo ENSVET in njenimi energetskimi svetovalci ter različne finančne spodbude okoljskih naložb, ki jih ponuja Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad. 

Priznanja in nagrade, ki jih je pripravil generalni sponzor Ekokviza za srednje šole, ELES, d.o.o., so na sklepni prireditvi v športni dvorani Biotehniškega centra Naklo podelili: g. Marko Mravlja, župan občine Naklo, ga. Andreja Ahčin, ravnateljica Biotehniškega centra Naklo in g. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola, ki je ob podelitvi nagrad povedal: »… da letošnja izbira tem pomembno vpliva na dodatno znanje in ozaveščanje dijakov. Z letošnjimi vsebinami so dijaki pridobili poglobljeno znanje na nekaterih najpomembnejših temah s področja varstva okolja.
S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kakršen je Ekokviz, dijake in njihove mentorje celovito izobražujemo za okolju bolj prijazen način življenja. Še posebno pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade dijaki prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje,  s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega vsakodnevnega razmišljanja in življenja.«

Kategorija SPI

1. mesto Jan Cerar ŠCL, Srednja lesarska šola 21 točk
2. mesto Ksenja Hronek Izobraževalni center Piramida Maribor  19 točk
3. mesto Grega Hribar ŠCL, Srednja lesarska šola 19 točk

Kategorija SSI/PTI

1. mesto Aleksandar Đuričić ŠC Slovenj Grade, Srednja zdravstvena šola 25 točk
2. mesto Mirjam Cukjati Biotehniški center Naklo 25 točk
3. mesto Mihael Korez ŠC Ptuj, Biotehniška šola 25 točk

Kategorija GIM

1. mesto Frenk Dragar I. gimnazija Celje 29 točk
2. mesto Maja Filipič Gimnazija Ormož 28 točk
3. mesto Vladimir Smrkolj Gimnazija Bežigrad 28 točk

 

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL