Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ ANTONA INGOLIČA SPODNJA POLSKAVA

Dodano: 2018-03-13 10:54:26
V petek, 9. marca 2018, se je na OŠ Dravlje zaključilo državno tekmovanje v Ekokvizu. Zmagala je ekipa OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

V petek, 9. marca 2018, se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na OŠ Dravlje, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 2.850 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa Ekofrajerji1 iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekosrajce4 iz OŠ Križevci, tretje mesto je pripadlo drugi ekipi OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava  z imenom Ekofrajle13 . Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že deseto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Nelida Turk, vodja segmenta in predstavnica Telekoma Slovenije, ki jim je predala tudi donacijo za ekološke naložbe v višini 5.000 evrov.

Dvanajst najboljših ekip iz šolskega tekmovanja, ki je potekalo 7. februarja letos in je bilo zaradi tehničnih težav pri določenih ekipah ponovljeno 15. februarja, so se ekipe iz 134 osnovnih šol pomerili prek računalnika v poznavanju treh vsebinskih sklopov (okoljski odtis, trajnostna mobilnost ter učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije). Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe, ki so skupno zbrale največ točk.

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru v OŠ Dravlje, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Ekipe smo glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdelili v štiri skupine in zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa Ekosrajce4 z OŠ Križevci, ekipa Eko vile z OŠ Sveti Tomaž, in dve ekipi Ekofrajerji1 in Ekofrajle13 z Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

V prvem finalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Križevci in ekipa Ekofrajerji1 iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega ekokviza postala ekipa Ekofrajerji1 iz Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročil častni gost kajakaš na divjih vodah, dobitnik srebrne olimpijske kolajne v Riu  Peter Kauser. Ob tem je izrazil navdušenje ob letošnji izbiri aktualnih tem, ki učencem na zabaven način približa vsebine o odgovornem ravnanju z okoljem, kar otrokom omogoča, da pridobljeno znanje uporabijo tudi v vsakdanjem življenju.  

Poleg pokalov so zmagovalne ekipe prejele tudi donacije Telekoma Slovenije, ki je tudi letos zmagovalnim šolam namenil 5.000 evrov za naložbe, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja.

Zmagovalci pa so strani mag. Gregor Cerarja prejeli tudi prehodno zastavo Ekofaca 2018.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL