Odgovorno s hrano

EKOKVIZ OŠ 2017/2018 - REGIJSKI ZMAGOVALCI TEKMOVANJA V EKOZNANJU

Dodano: 2018-03-13 10:53:59
Ljubljana, 15. februar 2018 - Znani so regijski zmagovalci v ekoznanju za osnovne šole. Letos je v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.850 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 134 slovenskih osnovnih ekošol.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 17 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme s sopomenkami. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo Okoljski odtis. Ekipe so morale ustrezno povezati, koliko vode porabimo ljudje za pridelavo hrano  in industrijskih izdelkov. Od 950 ekip je le 48 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Ekipe so največkrat pravilno odgovorile na sklop Učinkovite rabe energije in obnovljivi viri energije. Med zapisanimi predlogi so morali  ustrezno povezati smiselne trditve o energije. Pravilno je odgovorilo 830 ekip.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 17. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 249 ekip iz mariborske, 150 iz celjske, 97 iz pomurske, 114 iz novomeške, 30 iz obalne, 21 iz severnoprimorske in 17 iz gorenjske regije.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 9. marca 2018 na OŠ Dravlje v Ljubljani, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drugi najboljši rezultat. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.

REGIJSKI ZMAGOVALCI
Osrednjeslovenska regija - sodelovalo je 272 tričlanskih ekip z 32 osnovnih ekošol.
Zmagovalno ekipo OŠ Dravlje z imenom Drav100 sestavljajo učenke Bina, Sabina in Mala. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnosti mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 28 od 30  možnih točk.  Na državno tekmovanje se je še uvrstila ekipa oblaček iz OŠ Zadobrova, ki je dosegla 24 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Rodica in JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, ki so dosegli tudi 24 točk, vendar so imeli daljši čas reševanja.

Mariborska regija - sodelovalo  je 249 tričlanskih ekip z 35 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava  z imenom Ekofrajle13 sestavljajo učenke Ana Marie, Tia in Ema. Na državno tekmovanje se je še uvrstila druga ekipa OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava polju z imenom Ekofrajeriji1, ki je dosegla 28 točk, ter ekipa Eko vile, ki prihajajo iz OŠ  Sveti Tomaž. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnosti mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, je zmagovalna ekipa dosegla 29 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Miklavž na Dravskem polju in OŠ Pohorskega bataljona, ki so dosegli 24 točk.

Celjska regija – sodelovalo je  150 tričlanskih ekip z 20 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Petrovče z imenom Totalni amaterji sestavljajo učenci Matvej, Anina in Vasja. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnostni mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 24 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Lesično - Ob Dravinji, OŠ Vransko – Tabor, POŠ Tabor in OŠ Polzela, ki so dosegli 21 točk.

Novomeška regija -  sodelovalo 114 tričlanskih ekip z 19 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Bršljin z imenom Brsljin1 sestavljajo učenci Nika, Sandi in Ula. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnostni mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 27 od 30  možnih točk.  Sledili so jim učenci z OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, ki so dosegli 23, ter OŠ Grm z 21 točkami.

Pomurska regiji - sodelovalo je 97 tričlanskih ekip z 17 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Apače z imenom Apace0 sestavljajo učenci Tim, Manca in Žiga. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnosti mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 27 od 30  možnih točk.  Na državno tekmovanje se je še uvrstila ekipa Ekostrajce4 iz OŠ Križevci, ki je dosegla 25 točk. Sledili so jim učenci z OŠ I. Murska Sobota in OŠ Puconci, ki so dosegli 21 točk.

Obalna regija – sodelovalo je 30 tričlanskih ekip z 8 ekošol
Zmagovalno ekipo JZ OŠ in vrtec Ankaran z imenom Maline sestavljajo učenci Ožbej, Samo, Klemen Ivan. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnostni mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 21 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ  Podgora Kuteževo, ki so imeli tudi 21 točk vendar slabši čas, ter OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača,  ki so dosegli 19 točk.

Severnoprimorska regija -  sodelovalo je 21 tričlanskih ekip z dveh ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Šturje z imenom Sturci sestavljajo učenci Domen, Jana in Špela. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnostni mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 29 od 30  možnih točk.

Gorenjska regija - sodelovalo 17 tričlanskih ekip z 2 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Naklo z imenom Ekotipi sestavljajo učenci Gašper, Štefan in Nejc. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnostni mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 23 od 30  možnih točk.  

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL