Odgovorno s hrano

EKOKVIZ 2010/11

Dodano: 2011-03-15 07:52:52
VEČ KOT 3.700 OSNOVNOŠOLCEV JE TEKMOVALO V EKOZNANJU Slovenski osnovnošolci tudi letos nabirajo ekoznanje in tekmujejo za naziv največjih ekofac. Na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu je sodelovalo 170 osnovnih šol.

Ljubljana, 10. marec 2011 – Slovenski osnovnošolci tudi letos nabirajo ekoznanje in tekmujejo za naziv največjih ekofac. Na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu, ki so včeraj prek spleta potekala na 170 osnovnih šolah po vsej Sloveniji, se jih je pomerilo več kot 3.700. Teme, ki jim je bil posvečen tokratni Ekokviz, so bile biotska raznovrstnost, podnebne spremembe in učinkovita raba energije. Tričlanske tekmovalne ekipe, ki so se v posameznih regijah najbolje odrezale, se bodo uvrstile na državno tekmovanje, ki bo aprila.

 

Slovenija sodi med najbolj dejavne države v okviru vseevropskega programa Ekošola, saj je vanj vključenih 629 šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov. »Ustanove, ki so vključene v program Ekošola, vsako leto izvedejo vrsto dejavnosti, namenjenih okoljski vzgoji in izobraževanju, med katerimi je tudi Ekokviz. Na njem sodelujejo učenci 6., 7. in 8. razredov, ki s tem pridobijo poglobljeno poznavanje posameznih tem s področja varstva okolja. To znanje se prepleta z njihovimi ostalimi okoljskimi dejavnostmi in tako jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebej pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade prinašajo tudi domov in jih širijo na svoje starše in druge družinske člane, ki v svoji mladosti niso bili deležni okoljskega izobraževanja,« je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

 

Ekošole, ki sodelujejo na Ekokvizu, so razdeljene v osem regij. Največ ekip, kar 366 je tekmovalo v Mariborski regiji. Sledili sta ji osrednjeslovenska regija s 298 sodelujočimi ekipami in pomurska s 171 ekipami. V novomeški regiji je tekmovalo 161 ekip, v celjski 143, v obalni 59, severnoprimorski 39 in v gorenjski regiji 19 ekip. Učno gradivo za Ekokviz je prilagojeno starostnim skupinam otrok, ki sodelujejo. Šestošolci so tokrat obravnavali biotsko raznovrstnost, sedmošolci podnebne spremembe in osmošolci učinkovito rabo energije.

 

»V sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki vsako leto pripravimo učno gradivo posebej za Ekokviz. Pri tekmovanju, ki ima sicer že skoraj desetletno tradicijo, kot partner sodelujemo tretje leto. Prizadevamo si, da bi Ekokviz vsakokrat dokazoval svojo široko družbeno korist, hkrati pa ohranjal svojo vsebinsko privlačnost za sodelujoče osnovnošolce,« je povedala Darinka Pavlič Kamien, vodja službe za odnose z javnostmi v Telekomu Slovenije: »Zato tudi pri izbiri tem upoštevamo, kako aktualne so z vidika vsakdanjega življenja. Letos smo tako med drugim vključili učinkovito rabo energije, saj njena poraba po vsem svetu vztrajno narašča, k čemur največ prispevamo prav s svojimi navadami in sodobnim načinom življenja.«

 

Ekokviz že vse od sklenitve partnerstva s Telekomom Slovenije v celoti poteka prek spleta – učno gradivo, vprašanja za vajo, vsa navodila in informacije, pa tudi tekmovalna vprašanja so tekmovalcem in mentorjem na voljo na http://eko.telekom.si. Predvsem zaradi privlačnega načina tekmovanja se število tekmovalcev v Ekokvizu nenehno povečuje. Letos se v ekoznanju lahko za zabavo prvič pomerijo tudi vsi uporabniki družabnega omrežja Facebook, ki lahko na vprašanja odgovarjajo prek Facebook aplikacije in se potegujejo za mesečne nagrade.

 

Dodatne informacije:

Ekošola kot način življenja, Dunja Dolinšek, tel. št.: 0590 051 160; e-pošta: dunja.dolinsek@ekosola.si.

Telekom Slovenije, d. d., Služba za odnose z javnostmi, Darinka Pavlič Kamien, tel. št.: 01 234 19 68, e-pošta: darinka.pavlic-kamien@telekom.si.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL