Odgovorno s hrano

PROJEKTNI DAN VODA NA GIMNAZIJI VELENJE

Dodano: 2011-04-26 08:28:47
redno monitoring Pake
Vsi vemo, da je 22. marec svetovni dan vode. Voda je vir življenja! V človekovem življenju je ena najpomembnejših dobrin in brez nje preprosto sploh ne moremo živeti.

Dijaki so bili aktivni pri naslednjih predmetih: slovenščina, matematika, francoščina, angleščina zgodovina, nemščina, geografija, biologija, kemija, športna vzgoja ter bivalna kultura in glasba. Izdelali so zelo zanimive in pestre predstavitve ter svoja spoznanja o vodi predstavili ostalim dijakom in profesorjem. Pri slovenščini so se ukvarjali s simbolnim pomenom vode v književnosti. Pri naravoslovnih predmetih so dijaki  opravili številne meritve o hitrosti vodnega toka, računali  vodni pretok, ugotavljali trdoto vode, merili prevodnost ter pH in opravili tudi biološko analizo vode v reki Paki. Pri jezikih so dijaki raziskovali, kako smo ljudje povezani z vodo, in predstavili tudi vodovja v posameznih državah. Pri ostalih predmetih pa so se ukvarjali predvsem s pomenom vode v vsakdanjem življenju ter uporabo vode od prvih civilizacij pa vse do današnjih časov. Delo in ozračje po skupinah je bilo precej ustvarjalno in prav vsi dijaki so sodelovali z zanimanjem in navdušenjem. Projektni dan je v celoti uspel in tudi vsi dijaki smo pridobili ogromno novih informacij ter znanja. Mislim, da se po tem projektnem dnevu še bolj zavedamo pomena vode in da smo pri tem tudi bolj  ekološko osveščeni.

 

Da so bili dijaki res polni idej in dobe volje, dokazujejo tudi naslednje izjave:

 

Maja Mežnar, Eva Vrščaj: Matematika nama predstavlja velik izziv. Ker želiva znanje matematike še poglobiti, sva se odločili prav za to skupino. Zelo zanimivo je, koliko povezave ima matematika z vodo in kako lahko vso znanje matematike človek prenese tudi na ostala področja.

 

Nastja Vajdič, Tajda Menih, Vesna Arlič: Aktivne smo pri geografiji. Tema nas zelo zanima in se nam zdi privlačna. Zanima nas preučevanje reke Pake in predvsem to, kako je Velenje oskrbljeno s pitno vodo. Tak način učenja se nam zdi zelo dober, ker smo dijaki sami zelo dejavni in ustvarjalni.

Nika Polšak, 3. C

Klavdija Jug, ŠC Velenje                                                                                    

biološka analiza reke Pake
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL