Odgovorno s hrano

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Dodano: 2011-11-25 08:39:38
Tako kot v vseh vrtcih in nekaterih šolah po Sloveniji smo se tudi v našem vrtcu in šoli pridružili dobrodelno - izobraževalnemu projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«.

V petek, 18. 11. 2011, smo imeli na naših mizah za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Za našo šolo in vrtec so živila darovali naslednji donatorji:
-    kruh: podjetje ŽITO
-    med: Marjan Kofol, Limbarska Gora
-    maslo: Ljubljanske mlekarne
-    mleko: kmetija Peterka iz Vrhpolj
-    jabolka: sadjarstvo Jernej Tič iz Serjuč

V vrtcu so se nam v skupini Sončki na medenem zajtrku pridružili tudi župan Martin Rebolj, ravnateljica Nuška Pohlin Schwarzbartl, pomočnica ravnateljice Branka Peterlin, predstavnik Čebelarske družine Moravče Marjan Kofol, donator mleka Ambrož Peterka, predstavnica društva upokojencev Vojka Rebolj in novinarka oddaje Svet na Kanalu A. Za vse goste smo pripravili majhno presenečenje. Zaigrali smo jim predstavo Čebelji ples.

V šoli smo pomenu zajtrka namenili različne aktivnosti skozi ves teden. Pripravili smo razstavo jabolk slovenskega porekla, ki nam jih je podarila Ekodrevesnica Ocepek, s svetovanjem pa nam je pomagal g. Janez Ocepek. Poleg tega smo pripravili tudi razstavo na temo zdravega in tradicionalnega zajtrka ter čebelarstva. Pri tem sta sodelovali koordinatorki programa Ekošola Nada Osolnik in Betka Gorjup Skok, ter učiteljica Tina Grabnar z učenci 1.A razreda. Učenci prve triade pa so našo razstavo popestrili z likovnimi izdelki.

Učenci višjih razredov so lahko svoje mnenje o zajtrku, pomenu zajtrka in o zdravi prehrani nasploh, izrazili v šolski klepetalnici, ki jo je vodila učenka Kristina Gabrijel pod mentorstvom učiteljice Bernarde Mal.

Ta dan je imel prav poseben  namen. Ne samo, da smo se sladkali z dobrotami domače pridelane hrane, temveč smo otroke tudi ozaveščali, da bodo to postale njihove prehranske navade, ter jih predvsem  naučili, da hrana ne zraste na trgovskih policah, temveč jo mora pridelati človek.

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je uživanje domače, zdrave hrane. Zato  naj v prihajajočih prazničnih dneh, po vaših domovih diši po medu in cimetu, na mizah pa naj bo slovenska - domača pridelana hrana.                                              

 

Mojca Levičnik in Sonja Jančar Žvanut,
OŠ Jurija Vege, Moravče

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL