Odgovorno s hrano

TEDEN TRADICIONALNEGA ZAJTRKA

Dodano: 2012-01-04 12:04:57
Učenci podružnične šole Suhor pri Metliki so v okviru tedna tradicionalnega zajtrka spoznali čebelarski poklic ter pripravili različne zdravilne pijače.

V podaljšanem bivanju so učenci v ponedeljek spoznali poklic čebelarja, čebelarjevo opremo in pripomočke ter čebelje pridelke: različne vrste medu, vosek, propolis in cvetni prah. Pripravili so si domačo medeno limonado in zvarek proti prehladu. Učencem je bil najbolj všeč akacijev med in medena limonada. Poskusili so tudi propolis na kocki sladkorja, a je bil za nekatere preveč grenak.

Naslednji dan so v šolski kuhinji spekli kruhke iz domače polbele moke z različnimi semeni. Učenci so z veseljem mesili testo in jih posipali s semeni. Komaj so dočakali, da so se kruhki spekli in jih z veseljem pojedli.V šolski kuhinji so učenci kisali mleko in skušali pripraviti domačo skuto. Ko je nastalo kislo mleko, so ga poskusili.

V tem tednu smo se pogovarjali še o domače pridelani hrani in pomenu zajtrka v prehrani. Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

 

Simona Prus in Mojca Kobe,
OŠ Metlika, POŠ Suhor

          

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL