Odgovorno s hrano

Dodano: 2015-01-05 16:17:40
Ste se kdaj zares poglobili v pojem energija? Vam je res kristalno jasno, od kod prihaja, kako se spreminja in koliko je potrebujemo za vsak dan našega življenja?

Vabimo vas k izdelavi nalepk in sloganov za stikala na temo: Kako varčujemo z električno energijo v šoli, doma in v prostem času. Pet najbolj domiselnih nalepk ali sloganov pošljite najpozneje do 4.11.2014 na elektronski naslov info@ekosola.si 

Za povečanje učinkovitosti rabe električne energije in ostalih vrst energije, otroke, učence, dijake in študente vabimo k sodelovanju v natečaju projekta VEŠ - Izdelava nalepk in/ali sloganov za stikala na temo:
Kako varčujemo z električno energijo v šoli, doma in v prostem času. 

Več o ukrepih varčevanja z električno energijo  je na voljo v dodatnih gradivih na spletni strani ekošole in predloge za izdelavo nalepk

Natečaj je razpisan v treh starostnih skupinah:

- vrtci in 1. triada OŠ
- 2. triada OŠ
- 3. triada OŠ, srednje šole, fakultete 

V sodelovanju z mentorjem naj otroci, učenci, dijaki in študenti izdelajo predlog izvirne nalepke in/ali slogana za stikalo. Velikost nalepke naj ne presega velikosti stikala. Najbolj domiselne nalepke in/ali slogane lahko nalepite nad stikala v vaši ustanovi. Opozorilne nalepke in/ali slogani so koristni predvsem v prostorih kjer je več stikal, saj se s tem izognemo neprestanemu prižiganju in ugašanju luči.

Pet najbolj domiselnih nalepk in/ali sloganov fotografirajte ali skenirajte ter nam jih najkasneje do 4. 11. 2014 pošljite na elektronski naslov: info@ekosola.si.

Komisija bo izbrala 3 nagrajence v vsaki starostni skupini. Za najbolj izviren izdelek bo podeljena tudi posebna nagrada. Nagrajenci bodo nagrade prejeli 25. novembra 2014 na otvoritveni razstavi izdelkov projekta VEŠ v Knjižnici Domžale, kjer bodo izdelki  na ogled v prostorih Knjižnice Domžale do 13.12.2014.

REZULTATI NATEČAJA "KAKO VARČUJEMO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V ŠOLI"  

ZAKLJUČNI DOGODEK IN PODELITEV NAGRAD IN PRIZNANJ  

Ali veš:
100-vatna žarnica 

ki gori pol dneva vse leto, porabi toliko energije, kot se je sprosti pri zgorevanju 200 kilogramov premoga. Ko žarnica gori eno leto, gre v zrak 500 kilogramov škodljivih plinov.

Če 100-vatna žarnica vsak dan gori eno uro, porabi 36,5 kWh energije na leto. V Evropi je 75 milijonov najstnikov. Če vsi izklopimo luč za eno uro na dan, je to 36,5 x 75 milijonov = 2738 milijonov kWh prihranjene energije.

 
Projekt je sofinanciran v okviru javnega razpisa energetsko učinkoviti z Elektro energijo, d.o.o.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL