Odgovorno s hrano

PREŠTEJMO PTICE V SVOJI OKOLICI

Dodano: 2012-01-18 13:18:05
Okolica vašega doma, šole ali vrtca je življenjsko okolje za marsikatero vrsto ptice. Pozimi je v naselju še več ptic, ki si iščejo hrano, in takrat jih je mogoče enostavno opazovati. Pri tem lahko pomagate, da sodelujete

pri opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo »Ptice okoli nas« DOPPS (Društvo za  opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) želi spodbuditi mlade k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih. Pri tem lahko sodelujete tudi z otroki iz vašega razreda, krožka oz. skupine.

Opazovanje ptic bo potekalo v tednu od ponedeljka 30. januarja do nedelje 5. februarja 2012. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri opazovanju so pripravili OPAZOVALNI LIST  s fotografijami ptic in tabelo za beleženje opazovanj.

Ptice lahko opazujete skozi okno učilnice, ob krmilnici, ali pa se z otroki odpravite na sprehod okrog šole oz. vrtca. Za predšolske otroke je mogoče opazovanje poenostaviti tako, da ugotavljate, katere vrste vidite, število osebkov pa zanemarite. V tem primeru opažene vrste označite s križcem ob fotografiji.

Svoja opažanja do konca februarja pošljite na elektronski naslov eva.vukelic@dopps.si ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek.


PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL