Odgovorno s hrano

Znani nagrajenci nagradnega natečaja Eko-paket 20111/12

Dodano: 2012-03-30 13:38:55
V okviru sejma Altermed v Celju je v petek, 16. marca, potekala zaključna prireditev projekta Eko-paket 2011/12, na kateri so bili razglašeni zmagovalci nagradnega natečaja na temo kreativnega ustvarjanja iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove.

Na natečaj je prispelo rekordnih 229 projektov, med nagrajence pa so se uvrstili:Vrtec Škratek Svit Vodice, Vrtec Radovljica – enota Brezje, Vrtec Ivana Glinška, OŠ Dravlje, OŠ Kašelj, OŠ Franca Rozmana Staneta Ljubljana, OŠ Fara, OŠ Ljudski vrt Ptuj – Podružnica Grajena, OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige, III. OŠ Celje, Biotehniški center Naklo, Biotehniška šola Maribor.


Dogodka so se udeležili številni ekokoordinatorji, mentorji ter učenci, ki so umetnine ustvarjali. Zbrane je pozdravili Peter Gašperšič, namestnik direktorice Direktorata za okolje na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje RS, ki je v svojem uvodnem pozdravu poudaril, da je treba z okoljskim izobraževanjem in ozaveščanjem začeti prav pri mladih, saj so ti naše upanje za dolgoročni trajnostni razvoj Slovenije in širšega, globalnega okolja. Polona Ocvirk, Vodja oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Celje, pa je dejala, da so mladi tudi tokrat s svojimi izdelki pokazali, da otroška domišljija pri ustvarjanju iz odpadnih materialov res ne pozna meja, hkrati pa na ustvarjalen način spoznavali, da odpadki niso smeti, temveč koristen material in jih je zato potrebno zbirati in oddajati ločeno.

 

Predstavnica podjetja Tetra Pak, d. o. o. gospa Vedrana Hercigonja Majetic je dejala, da je podjetje Tetra Pak podal pobudo za projekt Eko-paket že leta 2006. Osrednji cilj projekta Eko-paket je spodbujanje pravilnega ravnanja z izpraznjeno KEMS, ki jo je potrebno stisniti in odložiti v zabojnike za odpadno embalažo oziroma odpadno plastiko. V zadnjih treh letih je projekt zrasel v nacionalni projekt, saj je vanj vključenih več kot 600 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Zelo jih veseli, da so mladi, njihovi učitelji in vodstva šol ter starši projekt tako dobro sprejeli in letos še prav posebej presenetili s številom prijavljenih projektov. To dokazuje, da je usmeritev podjetja Tetra Pak pravilna. Sodelovanje otrok in mladih pa zagotovo prispeva tudi k večji količini končno zbrane KEMS.

 

Tomaž Pajnič, vodja projekta Eko-paket pa je v nagovoru poudaril: »Udeležba na natečaju ni bila obvezna, so bile pa razpisane teme očitno zelo zanimive, saj smo prejeli kar 229 prijav vrtcev ter osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije! To je 97 prijav več kot v lanskem šolskem letu. Prepričani ste lahko, da je imela strokovna komisija zares težko delo, saj so bili vsi projekti izjemno zanimivi. Strokovna ocenjevalna komisija je izdelke ocenjevala na osnovi petih kriterijev: pomembna je bila kreativnost in inovativnost izdelka, estetska dovršenost izdelka, uporabnost izdelka, vključenost otrok in staršev v proces ločevanja, zbiranja in ustvarjanja izdelka skozi daljše obdobje.«



Učenci so povedali, da so se z velikim veseljem lotili ustvarjanja iz KEMS in da je pravilno ravnanje s KEMS in drugimi odpadki nujno, da bo zemlja ostala čist in vesel planet.


Zmagovalci kreativnega natečaja

Prva starostna skupina (vrtci): mozaik iz KEMS
1. mesto: Vrtec Škratek Svit Vodice (Fifi)
2. mesto:Vrtec Radovljica, enota Brezje (Ata Smrk)
3. mesto: Vrtec Ivana Glinška (Pika Nogavička)

Druga starostna skupina (1. triada OŠ): mozaik iz KEMS
1. mesto: OŠ Dravlje (Muca Copatarica)
2. mesto: OŠ Kašelj (Smrkolandija)
3. mesto: OŠ Franca Rozmana Staneta Ljubljana (Mavrična riba)

Tretja starostna skupina (2. triada OŠ): skulptura slovenske/svetovne znamenitosti iz KEMS
1. mesto: OŠ Fara (Babilonski viseči vrtovi)
2. mesto: OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena (Blejsko jezero z otokom)
3. mesto: OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige (Kip Svobode)

Četrta starostna skupina (3. triada OŠ in SŠ): plakat/strip o življenju KEMS
1. mesto: III. OŠ Celje (plakat »življenje KEMS«)
2. mesto: Biotehniški center Naklo (plakat »življenje KEMS«)
3. mesto: Biotehniška šola Maribor (strip »življenje KEMS«)

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL