Odgovorno s hrano

INOVATIVNI ZABOJNIK - VRTEC PEDENJPED

Dodano: 2012-04-03 11:52:49
Pomoč staršev pri sestavljanju
V enoti KAŠELJ smo se prijavili na nagradni natečaj ZPM in Pivovarne Union – inovativen zabojnik za steklenice. V skupini »Miške« smo bili zelo inovativni, ustvarjalni in s pomočjo staršev smo izdelali prav poseben zabojnik.

Za nastanek zabojnika smo uporabili plastični sod s hermetičnim pokrovom, rebraste cevi, karton, papir, barva, sijajni premaz. Starši so nam pomagali pri vrtanju lukenj v sod in rezanju cevi, ježka pa smo sestavili skupaj v skupini. Najprej so ježka otroci temeljito raziskali. Skozi bodice so spuščali različne predmete in lezli v sod, ter jih pobirali. Igra z ježkom je bila otrokom všeč. Na igrišču smo telo ježka kaširali: obložili smo ga s papirjem namočenim v mešanico vode in lepila mekol. To je bila podlaga za barvanje ježa. Barva in čopiči so bili dobra motivacija za aktivnost barvanje otrok in naš ježek je hitro dobil rjavo preobleko. Otroci pa tudi.
Otroci lahko skozi bodice ježa spuščajo v njegov trup steklenice in druge steklene predmete. Ker je zabojnik dovolj nizek, lahko otroci ločujejo samostojno. Zabojnik je hermetično zaprt, zato ni nevarnosti, da bi se otroci poškodovali s steklom. Praznjenje zabojnika je enostavno – odpremo obroč ob glavi ježa in izpraznimo zabojnik. Zabojnik je tudi pralen, saj je telo ježa plastični sod.

»ČE BI BILI ZABOJNIKI TAKO IGRIVI KOT NAŠ, BI BILO LOČEVANJE ODPADKOV BOLJ ZABAVNO IN
UČINKOVITO.«

 

Mojca Širca,
Vrtec Pedenjped

Kaširanje
Kaj vse gre v ježka?
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL