Odgovorno s hrano

Razglasili najbolj izvirne stojnice na letošnjem sejmu Altermed

Dodano: 2012-04-23 14:44:50
Na letošnjem sejmu Altermed je marca v Celju sodelovalo 76 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki so na stojnicah prikazali raznovrstne načine priprave zdrave hrane po receptih babic.

Najbolj izvirne ustanove so danes na posebni slovesnosti za svoje predstavitvene stojnice prejeli priznanje in nagrade. Na podelitvi nagrad in priznanj pa sta sodelovala tudi župana občin Mengeš in Kamnik. Bogate darilne pakete ekološko certificiranega sadja je omogočilo podjejte LiberEKO.

Slovenski ekošolarji so na tridnevnem sejmu Altermed predstavili pisano paleto dejavnosti zdravega in sonaravnega življenja, ki jih izvajajo po ustanovah. Predstavili so različne vrste in načine priprave zdrave hrane po receptih slovenskih babic. S pomočjo mentorjev so pokazali, da lahko sami pripravijo okusen obrok, ki je zdrav in hkrati poceni, ne da bi uporabili mikrovalovno pečico ali hitro pripravljeno hrano.

Z namenom, da bi čim bolj spodbujali zdravo prehranjevanje v slovenskih ekovrtcih in ekošolah, so v programu Ekošola najboljše stojnice in predstavitve še posebej izpostavili in nagradili. Kakovost in vsebina predstavitev se namreč iz leta v leto izboljšuje, saj je veliko sodelujočih ustanov prejelo vseh 25 možnih točk. Med vrtci so bili najbolj uspešni: Vrtec Antona Medveda Kamnik, Vrtec Rogaška Slatina, Vrtec Manka Golarja, Vrtec Mengeš in Vrtec Postojna. Med osnovnimi šolami so vse točke dosegle OŠ Angela Besednjaka, OŠ Dobrepolje, OŠ Dobrovo in POŠ Kojsko, OŠ Lava, OŠ Lesično, OŠ Miška Kranjca, OŠ Puconci in OŠ Sveti Jurij Rogašovci. Med srednjimi šolami je najvišje število točk prejel Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana.

Strokovna komisija je predstavitve ocenjevala na osnovi kriterijev: aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora, jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin, preglednost razstavljenih vsebin, informativno in promocijsko gradivo ter komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.

 »Ugotovili smo, da znajo otroci, učenci in njihovi mentorji izvrstno posredovati sporočilo o  povezovanju človeka in narave v nedeljivo celoto s pomočjo tipičnih jedi, sadja, čajev in mlečnih izdelkov iz svojega kraja. Tako so iz pozabe iztrgali recepte, ki so pomembno oblikovali vsakdan naših prednikov. S tem so pokazali spoštljiv in pomemben odnos do naše tradicije prehranjevanja. Z veseljem ugotavljamo, da bodo naši otroci v odraslo dobo nesli ne samo spomin na dišeče dobrote, ampak nadaljevali tradicijo zdravega življenjskega sloga,« je poudaril Dane Katalinič, vodja projekta Altermed v programu Ekošola. »Vsaka stojnica je odsevala del bogate domače tradicije in topline, ki se je nevsiljeno dotikala obiskovalca, da del te tradicije pripelje v sodobne domove,« je še dodal Dane Katalinič.

Po kratkem kulturnem programu, ki so ga pripravili otroci iz Vrtca Mengeš je g. Duško Petrović, iz podjetja LiberEKO, predstavil pomembno razliko med kvaliteto konvencialno in ekološko pridelane hrane. V ekološki pridelavi hrane ni dovoljena uporaba kemičnih zaščitnih sredstev, umetnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov (GSO), sintetičnih dodatkov in aditivov v predelavi. Za gnojenje in zatiranje bolezni, škodljivcev, ipd. uporabljajo izključno naravne metode. Takšna hrana je bolj zdrava in ima višjo prehransko vrednost. Vsebuje več vitaminov, mineralov, antioksidantov in ostalih hranljivih snovi kot konvencionalno pridelana hrana in je tudi bolj okusna.

Župan Občine Mengeš Franc Jerič je ob podelitvi izpostavil,  da je Vrtec Mengeš na slikovit način predstavili zdrav odnos do narave, okolja in družbe že drugo leto zapored. Dodal je še: »Veseli me, da otroci s svojim delovanjem prenašajo pomembne vrednote v naši družbi in pomagajo vzpostaviti čim bolj uravnotežen odnos do zdravega življenja in zdravega prehranjevanja.«

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec je na podelitvi nagrad povedal, da je ponosen na otroke, mentorje in celotno osebje v Vrtcu Antona Medveda, ker jedi pripravljajo iz zelenjave in zelišči z lastnega vrta.

Za vse nagrajence je podjetje LiberEKO pripravilo bogate darilne pakete, ki je vseboval pester izbor svežega ekološkega certificiranega sadja. Več o certificiranem sadju in vključevanju v programe zdravega prehranjega in ohranjanja zdravja si lahko preberete na EKOŠARI.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL