Odgovorno s hrano

NAJBOLJŠE EKOFACE SO UČENCI OŠ ŠTURJE

Dodano: 2012-04-25 15:20:20
V petek, 20. aprila 2012 se je z državnim tekmovanjem zaključil letošnji Ekokviz, na katerem se je pomerilo 3.720 osnovnošolcev iz vse Slovenije.

Zmagala je ekipa Naravoslovčki iz  OŠ Šturje Ajdovščina, drugo mesto je zasedla ekipa  Ekofužinci OŠ Martina Krpana, tretje pa ekipa Kapljice iz OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Udeležence Ekokviza sta nagovorila namestnica generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje pri  Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Bernarda Podlipnik in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že četrto leto, čestital direktor Sektorja za marketing Samo Ošina in jim predal donacije za ekonaložbe v skupni višini 10.000 evrov.

 Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci, ki so obravnavali teme iz odpadkov, voda in prehrane. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo in marca tudi  tekmovali na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu. Deset najboljših ekip je danes v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika, v finale pa so se uvrstile tri najboljše ekipe, kjer so na odru v živo izmenično odgovarjale na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

 Zmagovalnim ekipam je pokale izročila častna gostja mag. Bernarda Podlipnik, namestnica generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje pri  Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, in dejala: »Slovenija ima veliko bogastva, ki ga moramo čuvati in se vsi skupaj truditi, da bo taka tudi ostala. Odnosa do okolja se je potrebno naučiti. Vzgojni proces je povezan z zgledom in dejanji staršev, vzgojiteljev, učiteljev in družbe. Znanje, ki ste ga danes pokazali učenci dokazuje, da se tega zelo  dobro zavedate, in da pridobljeno znanje uporabljate v vsakdanjem življenju.«

Letos so učenci osvajali ekoznanje s področja odpadkov, vode in prehrane. Omenjene teme so nadgradnja znanja, ki so ga učenci dobili pri naravoslovnih predmetih in pri drugih šolskih ter obšolskih dejavnostih. »Vse tri teme so učenci  pri Ekokvizu že spoznali v preteklih letih, letos pa so jih  še bolj poglobljeno obdelali. Za dodatni ekoizziv  so predstavili kakšna je ekološka pridelava v njihovi regiji. Predlogi so zelo zanimivi, ki bodo morda odgovornim  pomagali pri načrtovanju razvoja ekoloških kmetij v posamezni regiji« je o izbiri tem letošnjega Ekokviza povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Programa Ekošole.

Soorganizator Ekokviza Telekom Slovenije, ki že četrto leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni višini 10.000 evrov. Šole bodo donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je letošnje tekmovanje komentiral: »V Telekomu Slovenije imamo v svoje poslovne procese in dolgoročno strategijo delovanja vgrajene vse vrednote trajnostnega razvoja, ki jih bogatimo tudi s projekti na področju izobraževanja in varovanja okolja. Med njimi je zelo pomemben tudi Ekokviz, s katerim želimo poudariti, da se nam zdi najpomembnejše, da se z odgovornim odnosom do okolja seznanijo in izobrazijo že naši najmlajši. Verjamemo, da tudi na ta način naše delovanje pušča pozitivne in vzpodbudne sledi v okolju, v katerem delujemo,« in dodal da se »vsako leto znova ato veselimo vedno večjega števila tekmovalcev. Prepričani smo, da s tem spreminjamo tudi svet, saj pridobljeno znanje oblikuje njihov pogled na svet, vrednote in s tem njihovo ravnanje«. 

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.240 ekip s 153 osnovnih šol, v finale pa so se uvrstile dve ekipi OŠ Šoštanj, dve ekipi OŠ Benedikt in po ena ekipa iz OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, OŠ Ivana Babiča  - Jagra iz Marezig, OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki, DOŠ Dobrovnik, OŠ Šturje iz Ajdovščine, OŠ dr. Pavla Lunačka iz Šentruperta in ekipa OŠ Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi. Foto in video utrinki z Ekokviza so na ogled na spletni strani http://eko.telekom.si. Ta bo delovala tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, saj bo na njej še vedno dostopno učno gradivo in vprašanja za vajo, v katerih se bodo lahko pomerili vsi, ki jih zanima, koliko znanja imajo o okolju.

Vseh osem regijskih zmagovalcev in dve dodatni ekipi so  za dodatno nalogo pripravile predstavitev v Power Pointu na temo pridelovanje ekoloških živil v posamezni regiji z naslovom "Kako eko je naša regija?"  Strokovna komisija je vseh deset ekoizziv ocenila. Pri ocenjevanju so bili upoštevani trije kriteriji - oblikovna plat izdelka, ustreznost vsebine in območja ter ustvarjalnost, izvirnost in lastni prispevek. Možnost dodatnih točk ekoizziva je bila od 1 do 3 točke. Ker so bile predstavitve izjemno dobro pripravljene so tri ekipe prejele 3 točke, sedem ekip 2 točki. Prisnemu delu so se prištele še točke ekoizziva in finale pričele 3 točkami prvouvščena ekipa, 2 točkami druga uvrščena ekipa in 1 točko tretje uvrščena ekipa, ki so odgovarjali še na skupno 24 ustnih vprašanj - vsaka ekipa osem dodatnih vprašanj, ki so jih izbirali sami.

REZULTATI EKOIZZIVA

ekipa št.točk
KREMENČKOVI          2
SKUŠA 2
EKOMAREZGANI1 3
SMRKCI1 2
KAPLJICE 2
AJKAJA 2
EKOFUŽINCI 2
EKOGLAVCI 2
EKOTI222 3
NARAVOSLOVČKI 3

REZULTATI POLFINALA

mesto               ekipa          št. točk
1. EKOFUŽINCI 26
2. KAPLJICE 25
3. NARAVOSLOVČKI 25
4. SMRKCI1 25
5. SKUŠA 24
6. KREMENČKOVI 21
7. EKORAEZGANI 20
8. AJKAJA 20
9. EKOGLAVCI 18
10. EKOTI222 18
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL