Odgovorno s hrano

Vrtec Anice Černejeve na sejmu Altermed

Dodano: 2012-04-24 12:06:45
Na letošnjem sejmu Altermed smo se predstavili z sklopom dejavnosti pod naslovom HRANA KOT VREDNOTA.

V šolskem letu 2009/2010 smo se vključili v program Ekošola, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Društva DOVES. V mesecu oktobru 2011 smo prejeli mednarodno priznanje zeleno zastavo. Naš glavni cilj je vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju. Poudarek je na ločevanju odpadkov, skrbi za zdravo prehrano, skrbi za gibanje – za lastno zdravje. S pestrimi dejavnostmi spoznavamo vlogo narave in čistega okolja v povezavi z gibanjem, spoznavamo in doživljamo živo in neživo naravo, vključujemo ekološko pridelana živila v prehrano, gradimo na dobrih medosebnih odnosih, varčujemo z vodo in energijo, ter se vključujemo v humanitarne akcije z zbiranjem odpadnega papirja, zamaškov, kartuš, baterij …
Skrb za dobro počutje in zdravje otrok je ena izmed pomembnih nalog vseh zaposlenih v vrtcu, ki jo  prenašamo že vrsto let tudi na področje prehrane. Otrokom v vrtcu ponujamo zdravo, uravnoteženo, pestro in dnevno sveže pripravljeno hrano. Ob tem smo pozorni tudi na ritem prehranjevanja.  Obroki so enakomerno razporejeni in časovno prilagojeni posameznim starostnim skupinam otrok. Preko celega dneva imajo otroci vedno na voljo nesladkani čaj ali vodo. Jedilnike načrtujemo v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja, standardi in normativi zdrave prehrane, ob upoštevanju letnih časov in z vključevanjem tradicionalnih slovenskih jedi. V prehrano vključujemo tudi ekoživila. Izogibamo se pripravljenim ali polpripravljenim izdelkom, saj tako kontrolirano vnašamo sol, sladkor, maščobe in začimbe. Za otroke s prehranskimi alergijami na podlagi zdravniškega potrdila pripravljamo dietno prehrano. Kakovost in varnost  živil zagotavljamo z vzpostavljenim preventivnim sistemom HACCP. 
Veliko pozornosti v vzgojno izobraževalnem procesu namenimo kulturi prehranjevanja, razvijanju osnovnih higienskih navad, samostojnosti in skrbi za zdravje. Otroke spodbujamo k oblikovanju prijetnega in umirjenega vzdušja pri obrokih, samopostrežnemu načinu prehranjevanja, ter uporabi pribora in vljudnostih izrazov (izvoli, prosim, hvala). V skupinah so potekale različne dejavnosti na temo »Zdrava prehrana«. Spoznavali smo različne vrste hrane, pripravljali sadna nabodala in sokove, okušali različne namaze, ter pekli kruh in kekse.  Izdelali smo plakate in prehranske piramide, igro Poišči par, risali in slikali, razvrščali sadje in zelenjavo po vrsti, obliki, barvi, ogledovali knjige, usvajali nove izraze in pojme… K sodelovanju smo povabili starše, dedke, babice in čebelarje. S pomočjo fotografij in razstavljenih izdelkov, smo na sejmu Altermed Celje, ki je potekal od 16. do 17. marca 2012, predstavili sklop dejavnosti pod naslovom Hrana kot vrednota. Predstavitev si bo mogoče ogledati v mesecu aprilu tudi v prostorih Osrednje knjižnice Celje, na otroškem oddelku Pri mišku Knjižku. Predstavitev na sejmu smo nadgradili tudi s strokovnim prispevkom naše vodje kuhinje, ge. Silva Plahhutta, ki je predstavila pomen zdrave in varne prehrane z glavnim vodilom hrana je vrednota in  vrednota je uživati »doma« pripravljeno hrano, kar v našem vrtcu vsakodnevno uresničujemo tudi z inovativnostjo ter predanostjo naših sodelavk v kuhinji. Otroci skupin Mateje Lončar in Špele Ljubej so z nastopom sodelovali v programu ob podelitvi nagrad Eko paket, ob spremljavi Lucije Kolar.
V likovnem natečaju »Moj planet je ekoplanet«, ki je potekal v okviru programa Ekošola, je skupina vzgojiteljice Katje Mahne prejela skupinsko nagrado. Zavedamo se, da otrok ne učimo z besedami, ampak z lastnim vzgledom. S spoštljivim odnosom do hrane oblikujemo doživljanje hrane kot pomembne vrednote našega vsakdana.

 

Lavra Magdič,
Vrtec Anice Černejeve

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL