Odgovorno s hrano

Tako majhen, pa že ločujem

Dodano: 2012-05-14 10:00:00
Fotografija št. 1: delo prve skupine; razvrščanje na plakat odpadke v zabojnike treh barv
Otrok je odprta knjiga v katero odrasli pišemo in iz katere beremo.Na nas je, da naše malčke naučimo različnih vsebin oziroma mu jih predstavimo, on pa sam črpa in se uči. Ena od teh vsebin je zeleno obarvana in ji rečemo ekologija.

V Vrtcu Stopiče, enota Dolž smo temu namenili cel sklop in se pridno učimo kako reciklirati in kaj bo to prineslo dobrega. Začelo se je s predstavitvijo zelo lepe zgodbe z še lepšo sporočilnostjo: Ločevanje smeti druži ljudi, avtorice Staše Grgovič. Otroci iz skupine Mišk, drugega starostnega obdobja in z vzgojiteljicama Jano in Mojco, so zgodbo poslušali z velikim interesom. Govori o dečkih iz bloka, ki pridno razvrščata smeti v prave zabojnike - pa ne samo svoje smeti , tudi od starejših sosedov, ki tega več ne zmorejo. Zgodba je bila izhodišče za pogovor o tem, če pomagamo doma nesti smeti, če vemo zakaj so zabojniki različnih barv, kam gredo odpadki in kdo jih odpelje. Lotili smo se konkretnega dela v dveh skupinah. 
V prvi skupini smo na plakat razvrščali odpadke in ponavljali na glas; v modrega papir, v rumenega embalažo v zelenega steklo. Dobro nam je šlo, pa še zabavali smo se. V drugi pa smo sestavljali zabavno ekološko igro Odpad zaklad. In kar je najpomembnejše in praktično, odšli smo do pravih zabojnikov in pokazali, kaj smo se naučili. Tudi do biološkega zabojnika in zelo dobro nam je šlo od rok. Zeleno obarvan sklop bomo nadaljvali; razvijali in krepili ekološko zavest naših malčkov in tudi nas samih. Sedaj smo še bolj natančni pri odlaganju odpadkov; iz plastenk odvijamo zamaške, po malici zberemo jogurtove lončke, papir nosimo v koš samo zanj itd. Ogledali smo si tudi kratek eko film o recikliranju in predelavi odpadkov in postavljali mnoga vprašanja o odpadkih, katerih vsak Slovenec ustvari pol tone na leto.
 

 

Jerneja Štukelj,
OŠ Stopiče, vrtec

Fotografija št.2: delo v drugi skupini; sestavljanje v celoto zabavno ekološka igra Odpad Zaklad
Fotografije št. 3,4,5, 6: razvrščanje odpadkov v prave zabojnike na ekološkem otoku
Fotografije št. 3,4,5, 6: razvrščanje odpadkov v prave zabojnike na ekološkem otoku
Fotografije št. 3,4,5, 6: razvrščanje odpadkov v prave zabojnike na ekološkem otoku
Fotografije št. 3,4,5, 6: razvrščanje odpadkov v prave zabojnike na ekološkem otoku
Fotografija 7: odvrgli smo tudi biološke odpadke v zabojnik za le-te
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL