Odgovorno s hrano

KRALJ MATJAŽ NA VI. SREČANJU KOORDINATORJEV EKOVRTCEV V MEŽICI

Dodano: 2012-08-02 07:34:15
V Mežici je potekalo VI. srečanje koordinatorjev ekovrtcev, ki se ga je udeležilo več kot 130 predstavnikov ekovrtcev iz vse Slovenije.

Na srečanju so bile obravnavane različne aktualne teme kot so: pomen čebelarstva za sadjarstvo in kmetijstvo,  oblikovanje odnosa in odgovornosti do narave in vseh živih bitij.

Posebna pozornost je bila namenjena projektu na temo »Čebelnjak skozi letne čase«, pri katerem otroci raziskujejo čebelo kot pomembno žuželko, ki je ključnega pomena za zdravo pridelavo ekološke hrane s pomočjo njene opraševalne vloge. Aktualna tema  letošnjega srečanja je bila  tudi odnos do vsega kar nas obdaja in odgovornost do našega početja v okolju. Individualne odgovornosti se je težko naučiti, če ni privzgojen že v otroštvu in nadgrajevan s starostnim zorenjem in z razvojem otroka. Vzgojni proces je povezan z zgledom in dejanji staršev, vzgojiteljev, učiteljev in družbe.

Tudi v letošnjem šolskem letu je bil program usmerjen  v konkretne vsebinske probleme trajnostnega razvoja npr. temeljni vzroki za neprimerne odnose človeka do narave, starševske vzgoje in okolja, v katerem otrok živi in odrašča v interakciji z ekovrtcem.  Opazovalna dnevnika Ekokotiček za moj fižolček in Moje drevo  sta didaktična pripomočka s pomočjo katerega starši na določeno naravoslovno vsebino pri opazovalno-raziskovalni aktivnosti, ki ga otrok izvaja doma, otroku stojijo ob strani in ga pri aktivnostih spodbujajo.  Takšen pristop omogoča lažje razumevanje spremljanja aktivnosti otrok na področju naravoslovnih vsebin doma in v vrtcu. Ekovrtec otrokom omogoča čustveno doživljanja narave v interakciji medsebojnega sožitja in medsebojno spoštljivih odnosov do človeka, živali in narave.

Kot primer dobre prakse sta bili predstavljeni dve aktualni temi in sicer varčevanje  z energijo, ter ekonbonton, ki vključuje v bonton odpadke, skrb za naravo, vodo, električno energija in brisačke.

V popoldanskem delu so potekale delavnice, z ekoidejo do ekoizdelka, in ustvarjali z naravnimi materiali. Polstenje (filcanje) je najstarejša tehnika mokrega in suhega ročnega izdelovanja in oblikovanja blaga, ki je bila med delavnicami najbolj obiskana.

Kralj Matjaž, ki se je prav za ta dogodek zbudil iz svojega stoletnega spanja je zaradi dežja prišel pozdravit udeležence v Narodni dom, kjer  je potekal strokovni del izobraževanja. V poslanici je dejal:

»O Peca, gora  odpri se in naredi veliko votlino in skrij mene in mojo vojsko. In gora Peca me je uslišala, naredila je veliko votlino, tja sem se skril s svojo vojsko, tam še danes sedim za okroglo kamnito mizo in spim in sanjam.

In vsakokrat, ko  se mi v sanje prikažejo ljudje iz moje  male gorate lepe deželice, takrat so to moje lepe sanje. Pomembni ljudje ste tu,  in želim, da vaše izročilo, prav tako kakor  moje plane v svet, prodre do najbolj zaklenjenih  src,  podre vse ovire, da končno zmagamo. Tako v čistoči kot v  čisti duši, v dušnem miru, takrat verjemite, pride nazaj pravo kraljestvo.

To bo naše kraljestvo in želim, da se velikokrat še vrnete v naše gorato  področje. Prej so vam zaigrali  palčki, tukaj so skrivnosti našega podzemlja, perkmandlc, gozdni mož   in podobna dobra bitja, ki pomagajo ljudem.

Prav tako vi pomagate  sebi in vsem nam. To vaše  izročilo je zelo pomembno in tega se moramo  zavedati vsi. Jaz vam želim, kajti star sem in bom šel nazaj spat, da vaše delo čimbolj cveti, bolj kot vam bo uspevalo  vaše poslanstvo, lažje bom spal in lepše sanje bom imel.

Torej ostanite zdravi in polni moči in zavedajte se, da ste v tem trenutku najpomembnejša gonilna sila, tega našega rahlo ostarelega in rahlo bolnega sveta. Pa srečno…..«,

Srečno do naslednjega že VII. srečanja koordinatorjev ekovrtcev, ki ga bomo organizirali maja 2013 v Dobrovniku.

Gradiva in predavanja:
PROGRAM DELA 2012/13
VLOGA EKOVRTCA PRI OBLIKOVANJU ODNOSA DO NARAVE
Zgibanka ČEBELJNAK SKOZI LETNE ČASE

Čebelji panj v vzgojni funkciji spoznavanja čebel
Varčevanje z energijo se prične zgodaj
Vloga ekovrtca pri oblikovanju odnosa do narave
Ekoakcijski načrt za ekovrtce 2012/13
Ekobonton
Ekoevro na ekoračun

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL