Odgovorno s hrano

TRAVNIK, KAJ VSE NUDIŠ ...

Dodano: 2012-06-01 09:28:51
priprava zeliščnega ledenega čaja
V okviru projekta Turizem in mladi, smo spoznavali živali in travnik okoli nas. Pri spoznavanju smo uporabili vsa čutila.

Cilj našega projekta je doživljanje in spoznavanje žive narave v njeni raznolikosti, povezanosti in stalnem spreminjanju. Pred igralnico imamo čudovit zeliščni vrt, ki smo ga dopolnili z zelenjavo, ki smo jo sami posejali (solata) in posadili (krompir). Sami skrbimo za zalivanje in okopavanje. Vsa zelišča v vrtu smo označili s tablicami, na katerih je slika in ime. V tem času smo že pobrali prve sladke jagode in že čakamo na prvo solato. Skupaj s kuharico smo naredili ZELIŠČNI LEDENI ČAJ iz zelišč na našem vrtu. Vse skupaj smo narezali na drobne lističe in dali v toplo vodo. Oželi smo limone in pomaranče in dodali njihov sok. Sladkali smo z rjavim sladkorjem. Ohlajen napitek smo popili pri kosilu. Z opazovanjem vrta smo prišli do ugotovitev, da v njem živijo tudi živali. Bolje smo spoznali polža, mravljo, deževnika, pikapolonico, šuštarja, črička. Živali smo opazovali z lupami, ugotavljali razlike in podobnosti med njimi, risali smo ob neposrednem opazovanju. Nekatere živali smo izdelali iz odpadne embalaže.
Opazovali smo živali na vrtu in opazili, da te živijo tudi v naravi. Travo pa smo opazovali tako, da smo se nanjo ulegli, božali, tipali, trgali... Iz trave smo naredili zeleno travo s katero smo slikali. Zmečkali smo jo s pomočjo možnarja in dodali vodo. Otroci pa so kmalu ugotovili, da na travniku živijo tudi druge živali(koze,krave). S pomočjo pogovora, slikanic in druge literature smo ugotavljali razlike med njimi. Svoje ugotovitve, doživetja smo predstavili staršem. Povabili smo jih na daljši sprehod v naravo.Hodili smo skozi visoko travo, odkrivali skrivnosti travnika z lupami, igrali nogomet na pokošenem travniku. Reševali smo uganke na temo živali. Obiskali smo kmeta, ki ima na travniku veliko domačih živali. Ogledali smo si vietanamsko svinjo z desetimi mladiči. Zanimivo so tekali sem in tja in iskali mamo. S kruhom smo krmili oslico Tito in Mišo in veliko koz z mladiči. Nekateri otroci in starši so tokrat prvič nahranili živali tako, da so jim živali jedle iz rok. Občutki so jih zelo razveselili. Videli smo, da tudi živali potrebujejo svežo vodo za pitje. Otroci so povedali, da krava pije vodo in daje mleko. Tudi njim je toplo na soncu zato potrebujejo senco. Naravno senco pod drevesom, grmom ali pa jim jo naredi kmet. Sprehod smo zaključili tako, da smo se vsi odžejali z zeliščnim ledenim čajom, ki smo ga naredili v vrtcu. Spoznali pa smo tudi, da krave na travniku ne znajo leteti kot tiste v pravljici, da koze ne živijo v hiši z uro kot tista iz pravljice Volk in 7 kozličkov.
Otroci iz narave odhajajo sproščeni, veseli, razigrani in polni novih doživetji. Podarimo jim čimveč takšnih pozitivnih občutkov in jih večkrat povežimo z naravo, travnikom, vrtom in živalmi.

 

Nada Bellomo,
Vrtec Ilke Devetak Bignami                                                                           

 

 

 

naš vrt
reševanje ugank
mranjenje koz
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL