Odgovorno s hrano

ZAKLJUČNA PRIREDITEV "PO KEKČEVIH STOPINJAH DO ZNANJA"

Dodano: 2012-06-29 09:11:16
Na svetovni dan okolja smo na OŠ Dragomelj razglasili zmagovalce projekta "Po Kekčevih stopinjah do znanja" in podelili priznanja za najboljše mlade poročevalce.

Projekt »Po Kekčevih stopinjah do znanja« je v programu Ekošola letošnje šolsko leto potekal drugič, namenjen pa je oživljanju Kekca in njegovih prijateljev, ki so jih ekošolarji izdelali iz različnih materialov.  Partnerja projekta Henkel Slovenija d.o.o. in M Tehnika d.d. sta z 10.000 evri, že drugo leto omogočila otrokom udeležbo na tridnevnem naravoslovnem taboru. Na razpis se je prijavilo 49 ustanov, kjer so izdelali 218 lutk. Najbolj so se izkazali učenci OŠ Dragomelj, OŠ Jela Janežiča in otroci iz Vrtca Železniki, ki  bodo preživeli tri dni v neokrnjeni naravi,  v Ekohiši Kekec v Srednjem Vrhu nad Gozd Martuljkom. Tam se bodo lahko naužili aktivnosti v naravnem okolju, ga raziskovali in pridobivali dodatno znanje.

Posebno nagrado za  izvirno izdelane lutke so prejeli Vrtec Vojke Napokoj, OŠ Vransko - Tabor, Vrtec Mozirje, enota Rečica in OŠ Draga Kobala.

O okoljskih izzivih lokalnega okolja in razumevanju težav in iskanju rešitev izzivov so v okviru projekta Mladi poročevalci predstavili učenci in dijaki, ki so aktualizirali lokalno problematiko in njeno reševanje predstavili v številnih prispevkih. V  štirih različnih kategorijah je sodelovalo 39 ustanov,  ki so predstavile 45 okoljskih izzivov. Med prispelimi izzivi, ki so bili razvrščeni v štiri kategorije, je zmagal prispevek s fotografijo učencem OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, ki so predstavili ekodan na šoli.   Za čiščenje šolskega ribnika se je učenec, da ga je očistil potopil v hladno vodo, da je dosegel težko dosegljive odpadke. Na OŠ Vojnik so  s poezijo in rimami izrazili, da bodo s skupno pomočjo tako temeljito očistili svoj kraj, da podobne akcije ne bodo več potrebne.

V novomeški OŠ Grm pa so učenci ugotavljali, da so imeli po napornem dnevu žuljave roke in da se je potrebno za čisto okolje zelo potruditi in utruditi.  Med zmagovalci v kategoriji fotografija, pa prikazuje na ironičen način  »Lepote naše narave«, ki  prikazuje sodobne  zelo problematične odpadke (salonitke in računalniško matično ploščo), ki jih je v okolju čedalje več, saj ljudje ne vedo, kako bi jih pravilno odložili.

Najbolj ustvarjalna šola na področju video prispevkov je video krožek OŠ Dušana Muniha Most na Soči,  ki je pripravila štiri video prispevke. Zmagala je parodija »Ekološka vojna med sosedi«, kjer je na smešen način prikazana problematika odlaganja odpadkov in medsosedskih odnosov. Mlajši sosed obračunava s starejšo sosedo, na njen vrt meče nesortirane odpadke, ona (uboga stara soseda) pa jih pravilno razvršča in odlaga.  Učenci so opozorili na tipično slovensko situacijo, kjer si Slovenci medsebojno nagajajo, kjer ne gre za spoštovanje medgeneracijskih razlik in kjer z odpadki lahko delamo kakor hočemo, da jih bodo potem »tisti« ekološki enkrat na leto počistili.

Zaključni dogodek, ki je potekal na OŠ Dragomelj, so bili udeleženci  deležni  presenečenja, ki sta ga pripravila vodnika policijskih psov.   Pasja junaka Arni in Dina, sta zbranim udeležencem prikazala številne vrgolije. Belgijski ovča Arni, ki mu pravijo slovenski komisar Reks je pokazal  koliko je star, katera je desna in leva stran, ter lovil nepridiprava.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL