Odgovorno s hrano

RAVNANJE Z ODPADKI NAJ POSTANE VSAKODNEVNA RUTINA

Dodano: 2012-06-06 09:16:23
V širšem okolju postaja tema »ravnanje z odpadki« vedno bolj aktualna. Pomembno je, da se problema zavedamo, in tako tudi sami, z ločevanjem, pripomoremo k čistejšemu okolju in tako posledično ohranjanju naše čudovite narave.

V našem vrtcu, Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona pričnemo z vsebinami ravnanja z odpadki že v prvem starostnem obdobju. Otroci so v predšolskem obdobju najbolj dovzetni za nove, zanimive stvari in tako jih preko igre seznanjamo tudi z vsebinami ekologije. V okviru Ekoprojekta, ki se izvaja v našem vrtcu, smo se odločili za sodelovanje v projektu »Ločujmo-varujmo«,  v katerega smo vključeni že drugo leto. Projekt je razpisalo javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci  - CEROP. Ta je namenjen ločenemu zbiranju papirja s kartonom in plastenk na območju pomurskih vrtcev,  osnovnih in srednjih šol. Osnovni namen projekta je spodbuditi mlade k pravilnemu ločevanju in oddajanju odpadkov na izvoru njihovega nastanka, ter s tem pomembno doprinesti k zmanjševanju količin odloženih odpadkov v okolje. S tem pa okolje ohranimo zdravo in čisto tudi za obdobje prihodnjih generacij. Naš cilj je ozaveščanje otrok o pomenu ustreznega in odgovornega ravnanja z odpadki, ter posredno preko njih ozaveščanje staršev o odgovornem odnosu do odpadkov. Vsebine projekta zajemajo zbiranje odpadne plastike in papirja, pravilno ločevanje odpadkov (plastika, papir, ostalo), pogovori, razgovori o ločevanju, poslušanje zgodbic na dano temo, izmišljanje zgodbic, izdelava didaktičnih iger iz odpadnega materiala, ekološki otoki,...
Lahko se pohvalimo, da smo v okviru tega projekta prejeli PRVO NAGRADO II. kategorije (176 – 300 otrok), na kar smo zelo ponosni. V torek, 21.5.2012 je tako potekala slavnostna prireditev, kjer je ravnateljica vrtca Breda Forjanič v spremstvu otrok – Lare, Aleša in Matjaža prevzela  priznanje in nagrado, otroci pa so se prestavili tudi s plesno točko Ples neba.
Otroci vzgojiteljic Nataše Benko in Danice Štrucelj, stari od 5 do 6 let, so tako lahko zaplesali pred g. predsednikom, dr. Danilo Türkom, kateri je bil častni gost te prireditve. Otroci, straši, gostje ter sodelujoči na prireditvi, prav tako g. predsednik, so bili nad nastopom naših otrok navdušeni, kar je bilo razvidno iz nasmehov na obrazu ter močnem aplavzu. Veseli smo, da smo lahko bili del te zgodbe in z veseljem bomo tudi v naslednjem šolskem letu s tem projektom nadaljevali.
Za sodelovanje v projektu se zahvaljujemo otrokom in  njihovim staršem iz  vseh enot našega vrtca.



Mateja Vrbnjak in Miroslava Vučko,
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona
















a

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL