Odgovorno s hrano

NAJBOLJŠI ČASOPIS JE IZDELAL VRTEC IZ ŠOŠTANJA

Dodano: 2012-08-02 07:34:30
Z zaključkom šolskega leta se je zaključil tudi nagradni natečaj »Časopis za mojo reko". Več kot 500 otrok in mladih je oblikovalo 56 časopisov.

Nagradni natečaj »Časopis za mojo reko« se je pod geslom »Kaj je tukaj bistvo? Da reko ohranimo čisto in bistro!« uradno zaključil v torek, 19. junija 2012, s podelitvijo nagrad ustvarjalcem prvih petih najboljših časopisov v Mestnem muzeju Ljubljana. Najboljše nadebudne novinarje sta pozdravila dr. Mitja Bricelj, direktor Inštituta za vode Republike Slovenije, in Uroš Kanduč, direktor podjetja Coca-Cola HBC Slovenija, jim čestitala in podarila plakete Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter darilne pakete blagovne znamke Coca-Cola. Mentorje prvi treh ekip iz Šoštanja, Murske Sobote in Ajdovščine so razveselila mestna kolesa, otroke zmagovalne ekipe iz Šoštanja pa skiroji.

Izmed 56 časopisov je žirija izbrala pet najboljših, ki so povezanost vode in hrane predstavili na najbolj inovativen in ustvarjalen način:

 1. mesto: Vrtec Šoštanj, enota Brina s časopisom Brincljev novičnik
http://www.mojareka.si/casopisi/brincljev-novicnik/

 2. mesto: Gimnazija Murska Sobota s časopisom Pozejdon
http://www.mojareka.si/casopisi/pozejdon/

 3. mesto: OŠ Šturje Ajdovščina s časopisom Ejč tu ow (h2o) + prehrana
http://www.mojareka.si/casopisi/ejc-tu-ow-h2o-prehrana/

 4. mesto: Vrtec Šoštanj, enota Urška Topolšica s časopisom Novice iz Toplice http://www.mojareka.si/casopisi/novice-iz-toplice/

 5. mesto: OŠ Oskarja Kovačiča, PŠ Rudnik s časopisom Pljusk!
http://www.mojareka.si/casopisi/pljusk/

Da pa nagrajenci ne bi zanemarili svoje novinarske žilice, jih je čakalo prav posebno presenečenje: na največji slovenski časopisni hiši Delo so se odločili, da prvim petouvrščenim skupinam in njihovim mentorjem iz prve roke razkažejo, kako nastane pravi časopis, kako in kje novinarji izvejo kaj novega, kako novico objavijo na internetu oziroma jo natisnejo v tiskani izdaji časnika Delo. Mlade obiskovalce uredništva Dela je pozdravila glavna odgovorna urednica Dela, Romana Dobnikar Šeruga, s sodelavci pa so zmagovalne skupine opremili še z darilnimi vrečkami s popotnico ter jim pripravili pravo ekskurzijo po uredništvu in tiskarni.

Da je bil obisk Dela in zaključek natečaja še bolj zanimiv, pa je poskrbel ambasador projekta raper Zlatko, ki je povezanost hrane in vode prikazal tudi v svojem časopisu z naslovom Svet je lep. Mlade novinarje in njihove mentorje iz različnih koncev Slovenije je Zlatko pričakal v Ljubljani, se skupaj z njimi podal na ogled tiskarne ter jih razveseljeval s svojimi rimami tudi na uradni podelitvi plaket in nagrad.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL