Odgovorno s hrano

OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH JE ZMAGALA NA MEDNARODNEM NATEČAJU OKOLJE IN INOVACIJA 2012

Dodano: 2012-11-13 08:25:03
Osnovna šola Preserje pri Radomljah je z inovativno zamislijo in izdelavo kompostnika iz odpadnega materiala zmagala na mednarodnem natečaju Okolje in inovacija 2012 na temo zmanjševanja količin odpadkov.

Učencem OŠ Preserje pri Radomljah je s pomočjo mentorjev in strokovnjakov iz lokalnega okolja uspelo razviti in izdelati kompostnik iz večinoma odpadnih avtomobilskih delov ter drugega odpadnega materiala. Poleg tega so za delovanje kompostnika zasnovali poseben pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, kar pomeni, da omogoča samodejno obračanje kompostnega materiala. S tem so omogočili, da lahko zberejo več kot 170 kubičnih metrov bioloških odpadkov. Izdelava kompostnika je nastala kot del projekta o učilnici na prostem z namenom, da učenci pridobivajo znanje s pomočjo praktičnih zamisli in dela. Zmagovalna rešitev je izvrsten primer interdiscipliniranega pristopa in učni pripomoček, ki ga lahko prevzamejo tudi druge šole.

Letošnji projekt Okolje in inovacija 2012 je potekal na temo »Zmanjšajmo količine odpadkov«. Projekt vodi Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) preko svojega programa Ekošola v partnerstvu s Toyota Motor Europe, ki je s tem namenom ustanovila poseben Sklad Toyota za Evropo. Namen projekta je spodbujati šole, da na izbrano temo oblikujejo praktične in inovativne rešitve za obstoječe okoljske probleme, pri tem pa sodelujejo s prodajnimi saloni Toyote v lokalnem okolju. V tem ciklu so projekt izvajali v Sloveniji, Litvi, Turčiji in na Danskem, sodelovalo pa je več kot 40 šol, ki so razvile inovativne rešitve, kako zmanjšati količine odpadkov. Tekmovanje poteka tako, da najprej izberejo najboljši projekt v vsaki državi, zatem pa mednarodna žirija izbere mednarodnega zmagovalca. Letos so mednarodno žirijo predstavljali ugledni člani organizacij UNESCO, UNEP, Evropske agencije za okolje in TME.

Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) je mednarodna organizacija, ki že od leta 1981 spodbuja izobraževanje za trajnostni razvoj, večinoma v okviru petih programov: Ekošola, Modra zastava, Mladi poročevalci za okolje, Zeleni ključ in Znanje za gozdove. Kot krovna organizacija združuje člane v več kot 60 državah sveta.

Več: www.fee-international.org

 Sklad Toyota za Evropo (TFfE) so ustanovili leta 2002 z namenom udejanjanja korporativne družbene odgovornosti v Evropi. Sklad podpira projekte na treh področjih, ki so neposredno povezani z osnovno dejavnostjo podjetja Toyota: okoljsko ozaveščanje, tehnično izobraževanje in varnost v prometu. Na območju celotne Evrope podpirajo partnerstva med nevladnimi organizacijami ter lokalnimi podjetji in predstavništvi Toyote. Okoljsko izobraževanje otrok je ena najbolj pomembnih in aktivnih področij sklada.

Več: www.toyotafund.eu

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL