Odgovorno s hrano

MEDENI TEDEN V VRTCU LJUTOMER

Dodano: 2012-11-21 13:32:18
Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki je posvečen ozaveščanju javnosti o pomenu pravilne in zdrave hrane.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Ta teden je bil pri nas poseben. Vsak dan je bil posvečen medu, čebelam in gibanju.  Obiskali so nas čebelarji-g. Šonaja, g. Šalamun, g. Štefančič, ga. Ploj in g. Erjavec. Predstavili so nam je čebelarsko delo in pokazal slike. S  seboj so prinesli tudi med, ki smo ga z veseljem tudi poskusili.  V vrtcu je dišalo po pečenih medenih dobrotah-medenjakih, medenih srcih itd.   Medene dobrote so poskusili tudi starši. V več skupinah so pripravljali napitke iz sadja in meda po predhodno pripravljenem receptu. Pripravljali smo tudi ustvarjalne delavnice, v katerih smo iz odpadnega materiala izdelovali čebelice, čebelnjake, izdelovali lutko čebela itd. Plesali  smo različne plese na temo čebelice.  Ogledali smo si tudi  oddajo »Ribič Pepe-Kranjska Sivka.

Najbolj slovesen je bil  petek, 16. novembra, ko smo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 6. Leti. Po kratkem pogovoru smo pričeli z zajtrkom. Ob svečah in lepih pogrinjkih so nam posebej teknile domače dobrote - črn kruh, maslo, med in mleko, vse seveda slovenskega porekla in iz domače okolice. Obiskal nas je tudi podžupan g. Vencelj Janez in predstavniki Ministrstva za kmetijstvo. Skupaj z nami so zaužili zdrav zajtrk.

Zajtrk predstavlja pomemben dnevni obrok. Mnoge raziskave kažejo, da zajtrku posvečamo premalo pozornosti in ga velikokrat zaradi različnih razlogov sploh ne uživamo.

S projektom želimo, da otroci spoznajo pomen zajtrka in zdravo, kakovostno hrano domačega izvora, ki zadostuje dnevnim potrebam po energiji. Le osveščeni otroci bodo tudi v odrasli dobi namenjali več pozornosti rednemu, pravilnemu prehranjevanju in uživanju domače hrane. Vse našteto bo imelo pozitivne učinke na okolje in na zdravo življenje vsakega izmed nas.

Ksenija Žuman, Vrtec Ljutomer

                                                                                                         

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL