Odgovorno s hrano

KDO BO LETOS NAJVEČJA EKOFACA?

Dodano: 2012-12-11 14:03:02
Letos bo že dvanajstič potekalo tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole, ki je namenjeno učencem šestih, sedmih in osmih razredov. Letošnje teme, ki jih bodo učenci obravnavavali poglobljeno so: zdravje - dobro počutje, energija in trajnostna mobilnost.

Ekokviz sodi med najbolj priljubljene dejavnosti Ekošole in tudi v preteklem šolskem letu je podiral rekorde. Na njem se je za naziv ekofac pomerilo 3.864 osnovnošolcev s 186 šol, državni prvaki pa so postali že drugo leto učenci OŠ Ajdovščina. Več o preteklem Ekokvizu si lahko preberete na http://eko.telekom.si/si/ekokviz/default.html, kamor kmalu prihajajo že novi izzivi.

Učenci šestega razreda se  bodo v temi zdravje – dobro počutje seznanili kako lahko skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Kako si sami na naraven način pomagamo okrepiti imunski sistem, kaj je zdrava prehrana, kako varno shranjujejo živila, kakšen je zdrav in ekološki način kuhanja, zakaj je pomembno gibanje, kaj je razlika med virozo in bakterijsko okužbo, in zakaj moramo ustrezno poskrbeti za odpadna zdravila.

Energija je tema, ki nam na vsakem koraku daje udobje in brez električne energije naš svet udobja ne obstaja. Je samoumevna. Vsak trenutek lahko z električno energijo uresničimo svoje potrebe in želje, in lahko vsak trenutek živimo po svoje. Učenci sedmega razreda bodo spoznavali energijske zakonitosti, ki so potrebne za normalno delovanje telesa, porabi energije v vsakodnevnem življenju. Spoznali bodo zmote in mite o energiji, načine pridobivanja energije nekoč in danes in kakšne so posledice na okolje zaradi pridobivanja energije. 

V temi trajnostna mobilnost (transport) bodo osmošolci osvojili pomen prometa v našem življenju. Najprej se bodo podali v preteklost in se poučili o zgodovini nastanka kolesa in motorja, iznajdbah, ki sta močno vplivali na življenje dandanes.  Nato bodo pogledali »čez planke« in se poučili o tem, kako poti v šolo, trgovino in drugam premagujejo njihovi vrstniki iz drugih držav in kontingentov. Seznanili se bodo z učinki, ki jih ima promet na naše družbeno življenje, in spoznali učinke prometa na naravno okolje.

Vabimo učence in mentorje, da se nam priključite in sodelujete v Ekokvizu. Če se želite pridružiti  tekmovalcem, še ni prepozno. Na e-naslov: info@ekosola.si  pošljite obvestilo z naslednjimi podatki:

1. ime šole
2. okvirno število ekip
3. ime in priimek mentorja:
4. e-naslov mentorja

Vabljeni k tekmovanju za največjo ekofaco!

Ekipa Ekokviza 2012/13

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL