Odgovorno s hrano

EKODOGAJANJE V VRTCU LJUTOMER

Dodano: 2013-01-15 08:44:01
didaktična igra ugašajmo luči
V vrtcu Ljutomer je vedno pestro in zanimivo. Velik poudarek dajemo ekovsebinam in preko različnih dejavnosti osveščamo otroke in odrasle o varovanju okolja. Trudimo se za ločeno zbiranje odpadkov, varčevanje z energijo, papirjem...

ENERGIJSKI DETEKTIVI
Vsi prebivalci sveta se moramo truditi ohranjati čisto naravo. To je tudi izziv za nas odrasle, ki delamo z najmlajšimi, da jim v najzgodnejšem razvojnem obdobju pomagamo oblikovati pozitivni odnos do narave. Prav te generacije se bodo  še bolj soočale s katastrofalnimi posledicami neodgovornega ravnanja z naravo.

V vrtcu smo se pogovarjali o pomenu energije za naše življenje. Spoznali smo, da je z energijo potrebno varčevati, kajti obstaja nevarnost, da v prihodnje ne bo več mogoče zagotoviti dovolj električne energije za vse porabnike. Raziskali smo možnosti, kje vse lahko varčujemo doma in v vrtcu. Prišli smo do spoznanja, da moramo ugasniti luči, ko zapustimo igralnico ali sobo, da se raje poslužujemo dnevne svetlobe in uporabljamo varčne žarnice, vedno ugasnemo radio, računalnik in televizijo, če jih več ne uporabljamo. Pri umivanju zob smo pozorni na zapiranje pipe, medtem ko ščetkamo zobe. Dovolj je, da uporabimo eno papirnato brisačo, ko si obrišemo roke, saj se veliko energije porabi tudi za proizvodnjo le-teh. Raje se tuširamo kot kopamo, saj tako porabimo bistveno manj vode. V vrtec prihajamo peš ali s kolesom in ne z vozili, ki potrebujejo za delovanje fosilna goriva, obenem pa še onesnažujejo okolje. Pomembno je, da ločujemo odpadke itd. To so le majhne stvari, s katerimi lahko še kako pripomoremo k varovanju okolja.

Mnogo znanja o tem imajo že naši otroci. Pomembno je, da otroke osveščamo na zabaven in zanimiv način, torej preko igre.  Zato  se prelevimo v energijske detektive in raziskujemo. V eksperimentalnem kotičku so otroci raziskovali in opazovali, kako deluje žarnica. Spoznali so, da morajo biti "krokodilčki" in baterija pravilno povezani, da žarnica zasveti. Zastavili smo si problem, in sicer kaj bi se zgodilo, če bi med žice povezali še kovinsko žlico in plastični nož. Otroci so podajali različna mnenja. Do spoznanja smo prišli z poizkusom. Izdelali smo tudi namizno igro Ugašaj luči! Otroci so tekmovali, kateri bo prej ugasnil vse luči in postal zmagovalec. A sreča ni bila vedno na njihovi strani, zato so vztrajno ponavljali poučen izrek: »Kadar nas v prostoru ni, ugašamo luči!«  V naslednjih dneh se bomo spet prelevili v energijske detektive in raziskovali ali v sosednjih skupinah težijo k smotrni uporabi električne energije. Raziskovali bomo vrtčevo kurilnico, si ogledali E- transformer, delali poskuse in spoznavali moč vode, vetra in sonca. Male nadobudneže čaka še veliko »neraziskovanih« področij, ki jim bodo približala spoznanje, da je narava izredno pomembna za nas in da nas mora skrbeti zanjo.

 

Anja Balažic,
Vrtec Ljutomer

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL