Odgovorno s hrano

EKO DNEVI NA OŠ ANTONA MARTINA SLOMŠKA VRHNIKA

Dodano: 2013-04-15 08:47:15
kapljica vode
Zakaj smo morali biti v soboto v šoli? V tolažbo, nismo bili edini. Pri nas so potekali eko dnevi. Za nekatere so samo še eni izmed tistih nezanimivih šolskih dni, ki jih preživimo za klopjo. Ampak, ali je res tako? Kaj so sploh eko dnevi?

Eko dan je namenjen ekološkemu osveščanju, kako ravnati z odpadki in ohranjati naravne vire. V teh dneh želimo izboljšati naš odnos do okolice in narave na splošno, kar poskušamo narediti na zabaven način.

Naši najmlajši so podrobneje spoznali vodo in njen pomen ter elektriko, brez katere bi živeli v temi. Če vas pritegne družabna igra človek, ne jezi se, obiščite tretji razred, saj so izdelali zabavno namizno igro eko človek, ne jezi se.

Učenci druge triade so z veseljem pekli tortice iz krompirja, jabolk in lešnikov ter druge zelenjavne dobrote. Petošolci so se navdušili nad padalstvom, ki jim ga je predstavil gospod Erznožnik. Leto dni starejši učenci so pri matematiki izdelovali modele enot, s katerimi bodo merili površine različnih predlov v okolici šole

Tretja triada se je lotila še zahtevnejših tem. Sedmošolci so izdelali prav posebne tablice iz lesa, ki jih bodo postavili v šolski arboretum in zeliščni vrt. Na teh tablicah je zapisano ime drevesa in opis zelišč. Želimo si, da bi vsi učenci in krajani pripomogli k ohranitvi naše lepe okolice. Osmošolci so si ogledali edino slovensko jedrsko elektrarno v Krškem in razpravljali o sodobnejših načinih pridobivanja energije. Najstarejši učenci pa smo se bolj podrobno ukvarjali s prehrano in z gensko spremenjenimi organizmi tako teoretično kot eksperimentalno. Le kaj bi brez zdrave prehrane?

Vreme nam žal ni bilo naklonjeno, saj se mati narava noče pomladno prebuditi, tako da je večina dejavnosti prestavljena na toplejši čas.


Alenka Košak Mencin,
OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

presajanje sadik
razredni vrt
izdelava lesenih tablic
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL