Odgovorno s hrano

USPEŠNO ZAKLJUČEN EKOTEDEN NA OŠ JURIJA VEGE V MORAVČAH

Dodano: 2013-05-13 13:15:45
Zbirali smo star papir.
22. aprila, ob Svetovnem dnevu Zemlje, smo na šoli in v vrtcu pričeli z izvajanjem Ekotedna, saj so se ekodejavnosti odvijale čez cel teden.

Učenci so cel teden pridno prinašali star papir in končni rezultat spomladanske zbiralne akcije je 20 368 kg zbranega papirja. Prvo mesto so dosegli učenci 5. A, na drugem mestu so učenci 9. A in na tretjem mestu učenci 5. B. V veliko pomoč tekmovalno naravnanim otrokom pri zbiranju so bili tudi tokrat starši, ki so vsak dan vozili papir na šolsko dvorišče in tako pomagali pri papirni akciji. Hvala jim za vso pomoč. Poleg tega so pri tehtanju letos pridno pomagali tudi učenci 8. in 9. razreda, ki so se pri tem izkazali.    

Poleg papirja smo zbirali tudi odpadno električno in elektronsko opremo v okviru neprofitne organizacije ZEOS, ki je v šolskem letu 2012/13 organizirala akcijo »ODLOČUJ! Odpadno električno in elektronsko opremo«. Odziv je bil manjši, saj se je v mrežasto paleto za večje odpadke nabralo le malo le-teh. Ob glavnem vhodu v šolo pa je še vedno postavljen zbiralnik za odpadne baterije, odpadne sijalke in male e-odpadke. Tu se je največ nabralo odpadnih baterij.

Zbirali smo tudi odpadni tekstil pod okriljem Zoltan d.o.o. Šlo je za spomladanski del akcije, ki se je pričela že jeseni in tudi teh odpadkov se je nabralo za več kot zvrhan kontejner.

Na torek, 23. aprila, ko je potekal Ekodan, pa je bila organizirana še čistilna akcija – Očistimo Moravče. Skupine učencem in učitelji spremljevalci so bili razporejenih po trasah po celotni okolici Moravč in vsi so ob prihodu s čistilne akcije povedali, da so letos našli manj smeti kot prejšnja leta.

Tako se je zaokrožil naš Ekoteden. Trudimo se, da bi naredili čim več dobrega za našo Zemljo in da k temu aktivno vključimo učence. Nekatere dejavnosti so se že ustalile, učenci jih lepo sprejemajo in radi sodelujejo. Zelo veseli pa smo, če se vključijo tudi starši, za kar se jim lepo  zahvaljujemo.


Betka in Nada,
OŠJurija Vege Moravče

Očistili smo Moravče in okolico.
Zbirali smo odpadno e-opremo.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL