Odgovorno s hrano

Zimski čas si krajšamo s čajankami po našem okusu

Dodano: 2013-05-23 09:22:08
Zime, kar ne kaže konca. Mi pa čas, ko nam je mati narava namenila obilico snega zapolnimo s sankanjem, kepanjem, izdelavo snežaka, pitjem toplega čaja po našem okusu in še marsikaj drugega.

Zelišča na našem skalnjaku so preko leta bogato obrodila in zato imamo veliko zelišč za pripravo čajev. Ker je izbor pester, se okusi dnevno ali tedensko menjavajo. Ukaželjno najprej prisluhnemo zgodbi o zeliščih, ki se nahajajo v knjigi Zelišča male čarovnice. Danes smo se odločili, da vam predstavimo postopek priprave poparka Poprove mete.

Morda že kdo od vas ve, kaj je poparek? Nič hudega vam bomo predstavili postopek v besedi in sliki.

Če pripravljamo poparek za več oseb potrebujemo prgišče zelišč, če pa samo zase ali še kakšnega prijatelja pa bo ščepec povsem dovolj. Prgišče zelišč je toliko, kolikor zajamemo zelišč z dlanjo, ščepec zelišč pa toliko kolikor nam ostane zelišč med palcem in kazalcem. Naš poparek je bil sestavljen iz večih ščepcev poprove mete. Poprova meta deluje blažilno in krepčilno, dobra je za želodec in srce. Poparek Poprove mete diši, diši po meti. Za poparek potrebujemo: vrelo vodo, prgišče zelišč, nekaj minut časa, vrč, cedilo, skodelico in pomoč odrasle osebe.

 


Silvija Šatur,
Vrtec Studenci, enota Iztokova

 

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL