Odgovorno s hrano

Zamenjamo vrečko zelišč za dobro knjigo

Dodano: 2013-05-27 10:19:17
Mesec april med ostalimi dnevi obeležuje tudi dva dneva, ki sta tesno povezana z bralno kulturo. Drugi april je mednarodni dan knjige za otroke in hkrati rojstni dan Hansa Cristiana Andresena, medtem ko je triindvajseti april svetovni dan knjige.

V vrtcu ima knjiga pomembno vlogo. Pesmi, pravljice, basni, pripovedke, uganke so dnevni spremljevalec otrok. Otrok jezikovno raste in se besedno bogati. Otroke je potrebno že v vrtcu seznanjati z bralno kulturo, ki vključuje tudi ravnanje s knjigo.

Zeliščni skalnjak, ki je del našega dvorišča, nas vsakoletno razveseljuje z veliko bero zelišč. Zelišča skupaj z otroci pobiramo in sušimo, shranjujemo in čez leto kuhamo čaj. Hkrati otroci opazujejo živo in neživo naravo, spremembe, ki se dogajajo tekom letnih časov in živijo z naravo.

Vrečko zelišč iz našega zeliščnega skalnjaka smo želeli poslati v vsak dom in zato se je porodila ideja, ki je bila tudi vodilo meseca aprila; Zamenjamo vrečko zelišč za dobro knjigo.

S pomočjo otrok smo napolnili vrečke z različnimi zelišči, otroci drugega starostnega obdobja so se lahko vključili tudi s predbralnimi in predpisalnimi sposobnostmi in tako je nastal začasni kotiček v naših garderobah.

Tako starši, kot tudi otroci so bili nad možnostjo menjave navdušeni. Strokovni delavci vrtca pa navdušeni nad odzivnostjo in pripravljenostjo staršev na sodelovanje.

Vrtčevska knjižnica je veliko bogatejša, otroci pa še z večjim veseljem posegajo po knjigah, jih kažejo svojim prijateljem v skupini, so ob njih in o njih pogovarjajo.

Dragi otroci in starši hvala vam!

 

Silvija Šatur,
Vrtec Studenci, enota Iztokova

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL