Odgovorno s hrano

KROŽNA POT – OD PITNE DO ODPADNE VODE

Dodano: 2013-05-30 09:13:01
Učenci in učenke petih razredov so si ogledali krožno pot vode.

Ob svetovnem dnevu voda, 22. 3. 2013,  smo se z učenci  petih razredov naše šole udeležili vsakoletne akcije, ki jo pripravljajo Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave, Mariborski vodovod, Inštitut za ekološki inženiring d.o.o., AquaSystems , Filozofska fakulteta, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in Zavod za zdravstveno varstvo Maribor.

Letos smo se udeležili celotne krožne poti, ki se je začela z ogledom na različno rabo prostora, ki ima velik vpliv na podzemne in površinske vode. Mag. Irena Kopač iz Inštituta za ekološki inženiring in dr. Igor Žiberna iz Filozofske fakultete sta nam predstavila hidrološke in vremenske razmere in njihov vpliv na podzemne vode. Peš smo se odpravili še na Črpališče vode za mesto Maribor na Vrbanski plato, kjer nas je predstavnik Mariborskega vodovoda seznanil z načini črpanja in z merili čistosti pitne vode. Predstavil nam je tudi nahajališča pitne vode za naše mesto. Po ogledu črpališča smo se odpeljali v Centralno čistilno napravo v Dogošah, kjer nam je ga. Mojca Bratuš predstavila delovanje naprave in aktivnosti na področju varovanja voda. Predstavila nam je tudi projekt »Varujmo svojo kapljico vode«. Učenci so z zanimanjem sledili ogledu in ob tem spoznanja, da je najvažnejše poskrbeti za čisto okolje. Z zanimanjem so sledili poti vhodne, umazane vode in z začudenjem spoznali, da očiščena voda, ki se vrne v reko Dravo, omogoča življenje celo ribam.

Najbolj pa so bili začudeni, da odpadno blato iz naše čistilne naprave, uporabljajo kot gorivo v sosednjem Gradcu za ogrevanje stanovanjskih objektov.


Mateja Slana Mesarič,
OŠ Janka Padežnika

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL