Obiskali smo eko kmetijo Zupanič in Metz v Pesnici pri Mariboru, ki jo vodita ga. Zinka in g. Ron. Že ob samem začetku sta nam izrekla prav posebno dobrodošlico: malico iz pirinega kruha, namazanega z domačo marelično in slivovo marmelado ter domač jabolčni sok. Po bogatem okrepčilu, pa sta nam razkazala svojo domačijo. Tako smo izvedeli, da:
- se zemlja obdeluje tako, da se s posebnim oralom v globino zrahlja skoraj do metra globoko. Pri tem se plasti zemlje ne smejo mešati, saj ima vsak sloj zemlje svoje značilne mikroorganizme, ki morajo preživeti. Gnoji se izključno s hlevskim gnojem,
- med vrsto poljskih pridelkov je tretja po pomembnosti tritikalija (mešanica med pšenico in ovesom),
- sta zelo zdravi in dobri soja in pira (o čemer smo se lahko tudi sami prepričali),
- žita hranijo v ogromnih vrečah v posebni shrambi za žita,
- so koze trmaste živali, ovce pa še bolj, vendar gospodarja zelo ubogajo. Koze so prišle na prvi klic in se nam predstavile. Glavna manekenka je bila koza Misi, ki nas je s pomočjo gospe Zinke poškropila s svojim nadvse zdravim mlekom. Drugače pa koze molzejo zjutraj in zvečer in oddajo mleko za predelavo v mlečne izdelke. Kmalu pa bodo na kmetiji zgradili svojo sirarno, kjer bodo sami izdelovali sir in druge mlečne dobrote,
- je izmed mnogih vrst sadja, jablana kraljica in jabolčnik iz zmletih in stisnjenih jabolk je odlična pijača. Napili smo se jabolčnika ob ekološki malici, pa še stroje in postopek za pridelovanje smo spoznali. Iz jabolčnih tropin pa naredijo kis.
Otroci pa so si obisk eko kmetije prav zagotovo zapomnili po šaljivih pripovedih g. Rona, Američana, ki je ljubezni sledil v Slovenijo ter po njegovem prikazu striženja ovac.
Zapisala: ekooordinatorica Andreja Konrad
OŠ Duplek, PŠ Dvorjane