Odgovorno s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu manka Golarja Gornja Radgona

Dodano: 2013-11-19 09:14:52
Na slovenskem tradicionalnem zajtrku se nam je pridružil tudi g. župan Anton Kampuš.
Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Tudi v našem vrtcu smo praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil za nas prav poseben, saj smo ga združili s projektom Celebrations Across Europe, ki poteka pod okriljem projekta Comenius.

Z otroki smo se,  v času pred praznovanjem, pogovarjali o zdravem življenjskem slogu, o lokalno pridelani hrani, eko živilih in pomenu zdrave prehrane. V pogovore smo vnašali različne tehnike aktivnega učenja, preko katerih so otroci utrjevali že znano, spoznavali novosti ter odkrivali skrivnosti. Prav tako so se otroci v tem času veliko gibali – v telovadnici, igralnici, na prostem. Sodelovali so v gibalnih minutkah, si izdelovali zdravilne napitke, zdrave namaze. Poljedelstvo, čebelarstvo, je bila prav tako ena od vej, s katerimi smo zapolnili otroške dejavnosti v vrtcu. Otroci so likovno ustvarjali na temo čebele, iskal informacije po internetu, v knjižnici, besedno ustvarjali, prisluhnili zgodbicam o čebelah, oblikovali svoje,…

Vse dejavnosti pa so težile k pogovoru o zdravi, lokalno pridelani hrani, telesni aktivnsoti, pomenu zajtrka in rednega zajtrkovanja. Preko načrtovanih dejavnosti so otroci tako spoznavali, da na zdravje vpliva okolje in oni sami. V projektu Comenius z naslovom– Celebrations Across Europe sodeluje devet držav in sicer: Slovenija, Švedska, Estonija, Latvija, Litva, Češka, Turčija, Velika Britanija in Francija. Vse naštete države so v okviru svojih praznovanj obeležile Tradicionalni slovenski zajtrk. V vseh državah so na ta dan jedli kruh z maslom in medom, pili mleko ter se posladkali z jabolki. Že prve utrinke praznovanja bomo lahko videli novembra na Švedskem, kjer bo potekalo prvo delovno srečanje. V naši skupini (starost otrok 4 – 5 let) smo dejavnosti nadgradili tudi z oblikovanjem digitalne zgodbe. Otroci so besedno ustvarjali na temo čebele. Iz različnih idej se je tako »rodila« Čebelica Rozi. Čebelica Rozi je naslov zgodbe, ki je v celoti rezultat besedne in likovne ustvarjalnosti otrok. Ob pomoči strokovnih delavk vrtca je sledila računalniška obdelava in nastala je digitalna zgodba, katero si otroci zelo radi ogledajo, ji prisluhnejo. Zgodbico smo predstavili tudi na zajtrku, kamor smo povabili župana naše občine, g. Antona Kampuša, predsednico sveta zavoda, predsednico sveta staršev, čebelarje iz Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona in predstavnike naših stalnih donatorjev. Prisotnim gostom so otroci pripravili zanimiv in pester program iz katerega je bilo razvidno njihovo že prej omenjeno delo in ustvarjanje. Po programu je sledil tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so bili pravi gostitelji, saj so gostom in svojim prijateljem pripravili mize, postregli z zajtrkom in medenim pecivom, ki ga je pripravilo kuharsko osebje vrtca, nekaj peciva pa je donirala gostilna Mencinger iz Črešnjevec. Vsa ponujena hrana je bila iz lokalne oskrbe.

Zajtrk je bil popoln - po zaključku so otroci odšli v umivalnice, kjer so si umili zobke ter se napotili novim dogodivščinam naproti.

Nastop otrok.
Dežurni pomagajo pri pripravi mize.
Del naše razstave.
Dober tek...
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL